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The Honorable 
 
 
 
Re: Judicial Advisory Opinion 99-07 
 
Dear Judge 
 
 You have requested an opinion from this committee as to whether an appointed judge running for 
office in a contested election for the seat to which the judge was appointed can use the word “retain” in  
association with campaign related literature. 
 
 Important to this question is the following section of 21-700 Elections and political activity. 
 

B. Candidates for election to judicial office in partisan, non-partisan and retention elections 
including judges, lawyers and non-lawyers are permitted to participate in the electoral 
process, subject to the requirements that all candidates: 
 
…… 
 
(4) shall not: 
 
…… 
 
 (d) misrepresent the candidate’s identity, qualifications, present position 
           or other material fact; 
 
……. 
 
(6) may use advertising that does not contain any misleading contents, provided that the 
advertising is within the bounds of proper judicial 



   
 
 

decorum and does not, in non-partisan elections, contain any reference to the 
candidate's affiliation with a political party; 

Therefore, the word "retain" may be used in political literature in a partisan election if it is
not misleading and does not misrepresent the candidate' s identity , qualifications, present position or other 
material fact. 

As we know in any election for the judiciary in New Mexico, we will have both partisan and retention 
elections on the same ballot. Is using the word "retain" in a partisan election by any incumbent judge 
confusing or misleading? Our committee does not believe so. An appointed judge running in a partisan 
election is retained in office if elected just as a judge running in a retention election is retained. The ballot 
clearly shows the difference between the two forms of elections for the judiciary. It is our opinion that the 
use of the word "retain" by an appointed judge in a partisan election is not misleading nor does it 
misrepresent the candidate's present position. 

Very truly yours,

 

 Frank H. Allen, Jr.  
 Chairman  
 Judicial Advisory Committee 
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