
 

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 
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Prof. William T. MacPhearson,  Jr. 
Hon. Marie A. Baca 

April 12, 1999 

Re: Judicial Advisory Opinion 99-04 
 
Dear 

In your letter to this Committee, you have requested our opinion 
concerning two questions.  First, you have inquired whether you are held 
to the same ethical standards as a judge incident to engaging in 
political activities or campaigning.  Secondly, you have inquired 
whether there are any restrictions on your political activities which 
arise from your employment as an attorney and staff member of    
if your husband should choose to run for a judicial position   .

 
You have indicated to us that you are an attorney currently 

employed    in     the judiciary,   . You state, 
however, that you are not involved in the preparation of legal opinions 
for    . 

 
It is our opinion that as an    , you are not generally 

subject to all of the same standards applicable to judges under the Code 
of Judicial Conduct.  See Canon 21-901 (A) NMRA 1999.  However, Canon 
21-300 (C)(2) of the Code of Judicial Conduct requires the     
to “inform and require” you “to observe the standards of 
confidentiality, fidelity and diligence that apply to the judge and to 
refrain from manifesting bias and prejudice in the performance of [your] 
official duties.”  Further, as a judicial employee you are required to 
comply with the New Mexico Judicial Branch Personnel Rules 
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promulgated by the Supreme Court of New Mexico. In particular, we call your 
attention to Rule 25 concerning political activity. (See attached copy of 
Rule 25.) Additionally, as an attorney and member of the New Mexico State 
Bar, you are also subject to the Rules of Professional Conduct. See Rules 
16-101 to 16-805 NMRA 1999. 

Secondly, you have asked us to give you some general information 
concerning what a member of the judiciary staff may and may not do in 
support of her spouse's political campaign. Although, as discussed 
above, you are not subject to all of the same standards as a judge, you 
must still observe the standards of confidentiality, fidelity, and 
diligence      . Additionally, in response to your 
inquiry, we direct your attention to one of the most important 
provisions of the Code of Judicial Conduct, namely, Canon 21-700(B). 
This canon directs that candidates for election to judicial office are 
permitted to "participate in the electoral process, subject to the 
requirements" therein specifically listed. Canon 21-700(B)(3) directs 
that a judicial candidate "shall not allow any other person to do for 
the candidate what the candidate is prohibited from doing under these 
rules..."  (Emphasis added.) 

In past advisory opinions, we have given the following advice 
concerning participation in political campaign activities and a judge's 
support of political candidates. The revision of the Code of Judicial Conduct 
in 1995 has not materially affected these opinions. 

In Advisory Opinion 89-02, we stated that campaign literature may 
indicate in writing or by photograph that a judge is the spouse of a 
candidate so long as the other members of the candidate's immediate 
family are included. The candidate could not, however, use the judicial 
office or use his or her spouse's title in campaign literature or in any 
other aspect of the campaign, such as introductory remarks at political 
functions. 

 
 

In Advisory Opinion 89-04, we discussed the propriety of a judge's 
secretary or clerk remaining in judicial employ during the course of her 
candidacy for a state-wide political office. We concluded that the employee 
could retain her position but that she could not "use her judicial position or 
position title in connection with her campaign, and her campaigning may not 
create a conflict of interest, be inconsistent with existing statutes and 
court rules, or interfere with her assigned duties." Advisory Opinion 89-04. 
The advisory opinion also explained that she could not "use court supplies, 
equipment, or facilities in connection 
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with her political activity.” Id. 

In Advisory Opinion 96-02, we stated that a judge could assist her 
husband or his campaign in his door-to-door campaign. A judge could also 
solicit signatures for her husband's petitions, provided, that this 
activity was not done during the judge's normal business hours, the 
judge did not utilize court facilities, supplies or postage or "solicit 
others to sign such petition while the judge is performing judicial 
duties or acting in his or her official capacity." Advisory Opinion 96-
02 (quoting Advisory Opinion 96-01). 

  
It is our opinion that these same prohibitions would apply to you 

during your participation in your husband's campaign. In addition, you 
should not engage in campaign conduct during regular work hours while 
you are performing your duties on behalf of the court or at the court
offices. Such prohibited activity includes displaying buttons, posters 
or other similar campaign items. See Indiana Advisory Opinion 1-90. The 
display of partisan political paraphernalia would impart the perception 
that the courts are partisan and not independent. See Canon 21-300 (C) 
(2) (prohibiting manifestation of bias and prejudice in the performance 
of official duties). 

In sum, it is our opinion that you may properly participate in the 
political process consistent with the foregoing. 

Yours very truly, 

Frank H. Chairman Allen, Jr. 

Judicial Advisory Committee

Enclosure 

... 



 

 
Rule 25 Political Activity 

 
A.  Permitted Activities  All employees are permitted to engage in the political 

activities described as follows: 
 

1. to register and vote; 
2. to express their opinions on all political subjects and candidates; 
3. to engage in political activity on their own time to: 
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 a. serve as convention delegates; 

b. attend political rallies; 

c. sign nominating petitions and make voluntary contributions to political organizations; and 

d. serve as election officials 

 

B. Prohibited Activities  All employees are prohibited from engaging in the following activities; 

1. using official authority or influence for the purpose of interfering with or affecting 

the result of an election or a nomination for office or for any political purpose; 

2. using court supplies, equipment or facilities in connection with any political 

activity; 

3. directly or indirectly coercing, attempting to coerce, commanding or advising 

a state or local officer or employee to pay, lend or contribute anything of value 

to a party, committee, organization, agency or person for a political purpose; 

 

4. threatening to deny promotions to any employee who does not vote for certain 

candidates or requiring employees to make monetary contributions to a political 

fund, to buy tickets to political fund-raising events, to take part in political activity 

or requiring activities of a similar nature; and  

 

5. engaging in political activity while on duty 

 

C. Public Office 

1.    Employees covered by the provisions of the HATCH Act [5 USC §§ 1501 to 1508]   may  

be candidates in nonpartisan elections, if upon filing or accepting the nomination and 

during the entire campaign, the employee is authorized leave without pay.  A 

nonpartisan election is any election for public office when the candidate’s party  

affiliation is neither indicated nor required. 

 

2. Employees covered by the provisions of the HATCH Act may not be candidates in 

partisan elections.  A partisan election is any election for public office when the 

candidate’s party affiliation is indicated and required. 

3. Employees not covered by the provisions of the HATCH Act may be candidates for any 

public office, but must use annual leave or leave without pay if campaigning requires 

that he or she be 

   

 

. 
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