
 
 

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 

Hon. Frank H. Allen. Jr. Chairman 
Hon. Thomas A. Donnelly 
Prof. William T. MacPhearson. Jr. 
Hon. Marie A. Baca 

September 17, 1998 

Re: Judicial Advisory Opinion 98-05 

Dear Judge  

You have requested an advisory opinion from this Committee concerning whether you can serve as a board 
member for the    NM Community Action Corporation   .  You have been newly appointed 
as   .  Based on your letter, we assume that your board responsibilities would include 
administering     various programs. 

You have indicated that the    is a charitable, nonprofit organization governed by a volunteer 
board of directors.     administers community action programs providing services to children, 
senior citizens, and low income individuals.     currently operates in    and    
Counties.     receives funding from federal, state, and local sources and has 250 employees.  
The board administers the following programs:  Head Start, Child Adult Care Food Program, Senior 
Citizens Meal Program, Foster Grandparents, Senior Companions, Community Service Block Grant, 
FEMA, Summer Feeding, Head Start Food Program, Temporary Emergency Food Assistance Program, 
Low Income Home Energy Assistance Program and an Emergency Relief Program. 

We direct your attention to the following provisions of Canon 21-500(C) of the Code of Judicial Conduct: 
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C. 

 
 

Governmental, civic or charitable activities. 
 
… 

(3) A judge may serve as an officer, director, trustee or non- legal advisor 
of ... [a] charitable …organization not conducted for profit, subject to the following 
limitations and other requirements of this Code: 

(a) A judge shall not serve as an officer, director, trustee or non-legal 
advisor if it is likely that the organization: 

(I) will be engaged in proceedings that would ordinarily come 
before the judge; or 

(ii) will be engaged frequently in adversary proceedings in the 
court of which the judge is a member or in any court subject to the appellate jurisdiction of 
the court of which the judge is a member. 

The   a charitable, nonprofit organization.  You have not indicated whether it is likely that the  
  would ordinarily appear before you, or frequently in adversary proceedings before the   
  Court or any court subject to the appellate jurisdiction of the    Court.  In New Mexico 
Judicial Advisory Committee Opinion 95-02, we permitted a metropolitan judge to serve as a board member 
for a civic, nonprofit organization which provides psychological and emotional support for crime victims.  
The Opinion recognized that although the organization’s volunteers  often testify in felony case in District 
Court, these matters were not within the jurisdiction of the metropolitan court except in the rare case of 
preliminary hearing in a felony case. 

Similarly, in Ohio Judicial Advisory Opinion 90-16, the committee determined that a judge may serve as a 
trustee of a charitable, nonprofit foundation provided that it did not conflict with the judge's official duties. 
We assume for purposes of your expedited request that the    its programs or individuals 
receiving its benefits would not ordinarily appear before you, or frequently in adversary proceedings before 
the   Court, or any court subject to the appellate jurisdiction of the    Court. 

If, however, it is likely that the    its programs or the individuals receiving such benefits will 
engage in proceedings that would ordinarily appear before you, or frequently in adversary proceedings 
before the     Court or in any court subject to the appellate jurisdiction of the    
court, you may not serve on the    board. 
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Judge 

In New Mexico Judicial Advisory Opinion 88-7, we explained that it would be inappropriate for a judge to 
serve as president on the board of directors of a charitable organization sheltering victims of domestic 
violence because "those served by the charity in question are victims of violence, they are quite likely to 
appear before a court, possibly" the judge's own. The Opinion determined that this would be contrary to 
Canon 21-500(C). 

You have not explicitly indicated your responsibilities a      board member. However, we call your 
attention to the limitations on fund raising in Canon 21-500(C)(3)(b). Further, see the comments in 
Paragraph C(2) discussing the use of judicial time and Paragraph (C)(3) prohibiting a judge from serving 
as a legal advisor to a civic or charitable organization. 

It is our opinion, therefore, that serving as a board member for the         charitable, nonprofit 
organization is not prohibited by the Code of Judicial Conduct subject to the requirements of Canon 21-
500. 

Respectfully yours. 

  

  Thomas A. Donnelly  

  Member, Judicial AdvisoryCommittee 


