
 
 

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct

Hon. Frank H. Allen, Jr. Chairman   
Hon. Thomas A. Donnelly 
Prof. William T. MacPhearson, Jr. 
Hon. Marie A. Baca 

February 20, 1998 

RE: Judicial Advisory Opinion 98-02 

Dear 

This opinion is in response to your inquiry of January 21, 1998, 
regarding whether you have discretion under the New Mexico Supreme Court 
Code of Judicial Conduct to permit live radio broadcasts from the 
courtroom during court proceedings. 

The Code of Judicial Conduct does not supply an answer to your 
question, however, another Supreme Court Rule directly relates to your 
inquiry. Under Rule 8-102 NMRA 1998, you may not permit such broadcasts 
without the express approval of the Supreme Court. Rule 8-102(A) 
provides, in pertinent part:

The taking of photographs in the courtroom during the 
progress of judicial proceedings or during any recess thereof 
and the transmitting or sound recording of such proceedings 
for broadcasting by radio or television introduce extraneous 
influences which tend to have a detrimental psychological 
effect on the participants and to divert them from the proper 
objectives of the trial; and no such action shall be done or 
permitted except as provided by Rule 8-601 of these rules or 
upon express approval of the Supreme Court. [Emphasis added.]

See also The Municipal Benchbook: A Guide For New Mexico Municipal 
Judges 69 (New Mexico Mun. League & New Mexico Mun. Judges Ass'n eds., 
1994) ("The rules 
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provide that… recording the proceedings for broadcasting (by radio or 
television) are disruptive and have a detrimental effect on the 
participants. Such activities are not permitted unless the New Mexico 
Supreme Court has specifically approved of them."). Rule 8-601(D) NMRA 
1998 allows the recording of proceedings in municipal courts only for 
the purpose of transcription,

Under Rule 8-102(B) NMRA 1998, nonjudicial, ceremonial proceedings 
may be broadcast from the courtroom with the permission and under the 
supervision of the court. 

Although Rules 23-104 and 23-107 NMRA 1998 allow for the 
broadcasting, televising, photographing, and recording of court 
proceedings in the appellate, district, and metropolitan courts under 
certain circumstances, these rules, by their terms, are not applicable 
to the municipal courts. 

Yours very truly, 
 
 
 
Frank H. Allen, Jr. 
Chairman, Judicial Advisory Committee 

 


