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Dear 

You have requested an opinion from this committee whether it is a 
violation of the Code of Judicial Conduct for a non incumbent judicial 
candidate to allow the use of his or her name to solicit funds for a 
nonprofit charitable organization. 

You have been a member of the board of this organization for several 
years prior to your decision to become a candidate for district judge. 
The nonprofit charitable organization wishes to use your name and a 
picture in a brochure which is used to solicit funds. There is to be 
no mention of your judicial candidacy in the brochure. 

The use of a judge's name for fund raising or membership 
solicitation for a nonprofit charitable organization is prohibited 
by Rule 2l-500(C)(3)(b)(iv). "A judge shall not use or permit the 
use of the prestige of judicial office for fund-raising or 
membership solicitation."

Rule 21-901(A) provides that all candidates for judicial office 
shall comply with the provisions of the Code except as provided 
in this rule. 

The specific rule which applies to violations of any of the rules of 
the Code by candidates for judicial office is Rule 21-900(B) violations 
by candidates for judicial office which states:

All candidates for judicial office shall comply 
with Rules 21- 700 [Elections and political 
activity], 21-800 [Campaign fund-raising], 21-900 
[Violations] and 21-901 [Applicability] of the Code 
of Judicial Conduct. *** 

[Bracketed descriptions added]



  

Nowhere in the specific rule concerning candidates is there any 
mention of Rule 21-500. It does not seem reasonable for Rule 21-500 
(C)(3)(b)(iv)'s prohibition on the use of the prestige of judicial 
office for fund-raising to apply to a non incumbent judicial candidate 
that has not attained office and therefore does not have any prestige 
to use. 

It should be noted that the Model Code of Judicial Conduct prohibits 
candidates from inappropriate political activity and makes no reference 
to any prohibition of judicial candidates to fund-raising or membership 
solicitation. 

Also it should be noted that this opinion is limited to the fact 
situation as set out herein. It applies only to 2l-500(C)(3)(b)(iv) 
and to non incumbent judicial candidates. The application of the code 
to judicial candidates should be made based upon the fact situation in 
each case. 

 
 

  
Very truly yours,  

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman, Judicial Advisory 
Committee 
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