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RE: Judicial Advisory Opinion 97-08 

Dear  

You indicated to us by your letter of November 20, 1997 that you have two judicial 
conduct questions on which you seek the Committee's advice. 

First, you asked whether you must recuse yourself--and if so, for how long--from cases 
where the attorney of record is a former associate in the firm in which you practiced before joining 
the bench. From your letter, we understand that you left the firm in July 1995 when you were 
appointed to the District Court and that the associate left the firm this summer and is now 
practicing with another attorney in a different city. 

Second, you inquired whether you must recuse yourself--and if so, for how long—when 
the particular attorney of record in a case was your opponent in last year's contested election for 
your position as district judge. You indicate that more than a year has passed since the election 
and that you have been recusing yourself out of such cases during this time. 

Two provisions of the Code of Judicial Conduct are applicable to both of these questions. 
Rule 21-400(A), NMRA 1997 provides in pertinent part: 

A judge is disqualified and shall recuse himself or herself in a proceeding in which the 
judge's impartiality might reasonably be questioned, including but not limited to instances 
where: 

( 1 ) the judge has a personal bias or prejudice concerning a party or a party's 
lawyer …; 

2) ...a lawyer with whom the judge previously practiced law served during such 
association as a lawyer concerning the matter. ...[Emphasis added.] 
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Rule 21-200, NMRA 1997, which requires a judge to avoid impropriety and the 
appearance of impropriety, is also relevant to these questions. 

Regarding your first question, we do not believe Rule 21-400(A)(2) requires you to recuse 
yourself from cases in which your former associate is the attorney of record, except on cases if 
any, that the associate has brought with him from your old firm and which were handled by the 
firm at the time you were there. This caveat does not appear to be implicated in your situation 
because you indicated in your letter that the associate, in his new practice, has "taken over" some 
cases that were assigned to be heard by you, rather than bringing prior client matters before you 
in his new capacity as a lawyer in a different law office. 

Nor do we believe under the facts presented here that Rule 21-200 prevents you from 
hearing cases brought by your former associate. We have previously suggested in another 
advisory opinion that a judge should recuse himself or herself from cases involving a former 
partner or associate for a period of five years after disassociation in order to avoid the 
appearance of impropriety "especially to the public." See Judicial Advisory Op. No.89-6 
(enclosed). Here, however, the concern over an appearance of impropriety in the eyes of the 
public is largely absent because your former associate is no longer with your old firm, but instead 
is practicing in a different law office in a different city. Nonetheless, as a safeguard of the ethical 
integrity of your judicial office, we recommend that you disclose your relationship with your former 
associate to all interested parties, see Judicial Advisory Op. Nos. 95-4 and 94-06 (enclosed), who 
may then decide whether to seek your excusal pursuant to Rule 1-088.1, NMRA 1997 or Rule 5-
106, NMRA 1997. 

Regarding your second question, we do not believe, on the facts provided in your letter, 
that you must recuse yourself from cases in which your former opponent for the judicial position 
you now hold is the attorney of record. Rule 21-400(A)(1) requires recusal where a judge has a 
personal bias or prejudice. Such bias or prejudice must be "actual or apparent." Valladares v. 
Second Judicial Dist. Court of Nevada, 910 P.2d 256, 260 (Nev. 1996) (per curiam); see also 
Roybal v. Morris. 100 N.M. 305, 308, 669 P.2d 1100, 1103 (Ct. App. 1983) ("Suspicion of bias or 
prejudice is not enough to disqualify a judge. ") (emphasis added). Your letter states no facts to 
suggest that you have actual or apparent bias against your former opponent. Hence, we see no 
impropriety or appearance of impropriety under Rule 21-200 in your hearing cases brought by this 
attorney. 

Very truly yours, 

 

Frank H. Allen, Jr.   
 Chairman, Judicial Advisory Committee 

Encls. 

 


