
STATE OF NEW MEXICO 

SECOND JUDICIAL DISTRICT 

DIVISION IV 

March 6, 1997

Re: Judicial Advisory Opinion 97-03

Dear Judge  

 As a part-time Municipal Judge you have asked for an 
advisory opinion on two matters which you have set out in your 
letter of February 3, 1997. 

 
1) May you participate as a member of advisory board for a 

fundraising project to send students of    High School to 
an international drama festival   ?  Such participation 
would include your name and judicial title on letterhead with 
other board members that would be sent out for general 
communication and fund solicitation. 

 
Although a part-time Municipal Judge is not required to 

comply with all of the requirements of the Code of Judicial 
Conduct (21-901,C.) he or she is required to comply with 21-500, 
C,(3) which provides in part: 

 
 (3) A Judge may serve as an officer, director, trustee 

or non-legal advisor of…charitable, fraternal, or civic 
organization not conducted for profit, subject to the following 
limitations and other requirements of this Code: 

 
  (b) A judge as an officer, director, trustee on 

non-legal advisor, or as a member or otherwise: 



 

(i) may assist such an organization 
in planning fund-raising and may 
participate in the management and 
investment of the organization's funds, 
but shall not personally participate in 
the solic1tation of funds or other 
fundraising activities, except that a 
judge may solicit funds from other 
judges over whom the judge does not 
exercise supervisory or appellate 
authority. 

In answering your question fully, the following portion of 
the Commentary for Paragraph 21-500C(3)(b) is directly on point. 

A judge must not engage in direct, individual 
solicitation of funds or memberships in person, in 
writing or by telephone except in the following 
cases: (1) a judge may solicit for funds or 
memberships other judges over whom the judge does 
not exercise supervisory or appellate authority; 
(2) a judge may solicit other persons for 
membership in the organizations described above if 
neither those persons nor persons with whom they 
are affiliated are likely ever to appear before 
the court on which the judge serves; and (3) a 
judge who is an officer of such an organization 
may send a general membership solicitation mailing 
over the judge's signature. 

Use of an organization letterhead for 
fundraising or membership solicitation does not 
violate Paragraph C(3)(b) provided the letterhead 
lists only the judge's name and office or other 
position in the organization, and, if comparable 
designations are listed for other persons, the 
judge's judicial designation. In addition, a judge 
must also make reasonable efforts to ensure that 
the judge's staff, court officials and others 
subject to the judge's direction and control do not 
solicit funds on the judge's behalf for any 
purpose, charitable or otherwise. 

     2)  May a part-time Municipal Judge for the Village of 
   represent a municipal judge in another municipal 
jurisdiction to sue that municipality regarding a 
separation of powers issue? 



 
    

 
 
 

21-901C(2) provides as follows:

C. A probate judge or part-time magistrate 
or municipal judge: 

(2) shall not practice law in the 
court on which the judge serves or 
in any court subject to the appellate 
jurisdiction of the court on which 
the judge serves, and shall not act 
as a lawyer in a proceeding in which 
the judge has served as a judge or in 
any other proceeding related thereto. 

Since this is the only restriction which prohibits a part-
time municipal judge from practicing law, it is the committees 
opinion that your representation is not prohibited by the Code of 
Judicial Conduct. 

Sincerely,  

Frank H. Allen, Jr. 
Chairperson, Judicial  
Advisory Committee 

FHA/mav 

 


