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Re: Judicial Advisory Opinion No. 96-08 

This advisory opinion is in response to your inquiry as to whether the New 
Mexico Constitution, the Code of Judicial Conduct, or any law of New Mexico 
requires you to resign from the T-VI Governing Board when you become a member of 
the New Mexico Supreme Court. After reviewing New Mexico law and the applicable 
Code provisions, we conclude that the Code of Judicial Conduct and its accompanying 
Commentary, promulgated by the New Mexico Supreme Court, provide an answer to 
your question. 

As you noted in your letter of inquiry, the provisions of Canon 21-500(C)(2) 
and (C)(3) specifically address the involvement of a judge in non-judicial activities 
and are applicable to your situation. 

Canon 21-500(C)(2) provides: 

A judge shall not accept appointment to a governmental 
committee or commission or other governmental position that is 
concerned with issues of fact or policy on matters other than the 
improvement of the law, the legal system or the administration of 
justice. A judge may, however, represent a country, state or locality 
on ceremonial occasions or in connection with historical, educational 
or cultural activities; 

and Canon 21-500(C)(3) further states:  
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A judge may serve as an officer, director, trustee or non-legal advisor... of an 
educational... organization not conducted for profit, subject to the... other requirements 
of this Code.... 

The language in Canon 21-500(C)(3) subjects any activity permitted by that provision to the other 
requirements of the Code, such as Canon 21-500(C)(2). Thus, in this instance, we believe the requirement 
of Canon 21-500(C)(2) that a judge not accept a governmental position concerned with issues other than 
the improvement of the law is controlling. 

The Commentary to Canon 21-500(C)(2) provides an illustrative explanation of this provision of 
the Code, which we deem highly instructive: 

[S]ervice on the board of a public educational institution, unless it were a law school. 
would be prohibited under Paragraph C(2), but service on the board of a public law 
school or any private educational institution would generally be permitted under 
Paragraph C(3). [Emphasis added.] 

Because T-VI is a public educational institution other than a law school, we conclude that the 
provisions of Canon 21-500(C) and the Commentary thereto indicate that an individual may not serve on 
the governing board of such institution during the period that a judge serves as a member of the judiciary. 
We do not believe the provisions of Paragraph C(2), and the Commentary explaining such provision, 
apply only to situations involving an appointment to the board of an educational institution by a sitting 
judge. The language of the Commentary indicates that it is service on the board of a public educational 
institution by a judge which Paragraph C(2) prohibits, rather than merely the acceptance of an appointment 
to such a board. 

Yours very truly, 

 
Thomas A. Donnelly 
Member, Judicial Advisory 
Committee 

 


