
  

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 

Hon. Frank H. Allen, Jr. Chairman 

Hon. Thomas A. Donnelly 

Prof. William T. MacPhearson, Jr. 

Hon. Marie A. Baca May 13, 1996

 
 
The Honorable 
 
 
 
 

Judicial Advisory Opinion No.96-05 

Dear Judge 

The Judicial Advisory Committee is in receipt of your letter of 
April 10, 1996, requesting an opinion as to whether you, as a   
    Judge, may initiate and participate in an educational 
program conducted through a newspaper column or talk radio format, and 
which programs are designed to encourage the citizens of    
and the general public to write to you personally with questions,
concerns, or comments relating to the operation of the    
court. Specifically, you have inquired whether such program or programs 
would be ethically permissible. You have further indicated that the 
initial drafts of responses to letters you receive will be prepared by 
a volunteer court ombudsman, that you will modify and edit the 
responses after regular court hours, and that the only cost included in 
the court budget would be for rental of a local post office box. 

SCRA 1986, Canons 21-300(B)(10) and 21-500(B) (Repl. 1995) are 
applicable to your inquiry. Canon 21-300(B) (10) provides in 
applicable part: 

A judge shall not, while a proceeding is 
pending or impending in any court, make any 
public comment that might reasonably be expected 
to affect its outcome or impair its fairness or 
make any nonpublic comment that might 
substantially interfere with a fair trial or 
hearing. (Emphasis added.] 
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Canon 21-500(B) provides: 

B. Avocational activities. A judge may 
speak, write, lecture, teach and participate in 
other extra-judicial activities concerning the 
law, the legal system, the administration of 
justice and non-legal subjects, subject to the 
requirements of this Code. 

A similar question to that posed by your inquiry here was 
addressed by a Judicial Advisory Committee in Alabama. The committee 
determined that judges could participate in the publication of a 
newspaper column designed to improve the law, the legal system, and the 
administration of justice if they received no compensation for 
preparing such column. See Alabama Judicial Advisory opinion 86-265 
(1986). That opinion also cautioned that the judges involved in such 
project should refrain from giving any legal advice or commentary 
concerning pending cases involving substantive law. Similarly, a 
Florida Judicial Advisory Committee held that it is permissible for a 
judge to write a purely informational column in a local weekly 
newspaper explaining the function and duties of a county court judge. 
Florida Judicial Advisory Opinion 77-21 (Issue 5, 1978). A Michigan 
Advisory Committee also found that it was ethically permissible for a 
judge to write a regular legal column of a general informational nature 
for a newspaper or to participate in radio or television programs of a 
similar nature. Michigan Judicial Advisory Formal Opinion C-217 (July 
1979); see also New York Judicial Advisory Opinion 88- 133 (Dec. 8, 
1988) ("A judge may write a weekly newspaper column about the law and 
courtroom procedure."); Texas Judicial Advisory Opinion 63 (1982) ("A 
judge may write a weekly column about legal matters for newspaper 
publication). 

In accord with the above authorities, we think it is clear that 
judges are free to write about the law, the legal system, and the 
administration of justice with a view toward explaining the judicial 
system or improving the law; however, in doing so, a judge should be 
careful not to cast doubt on his or her impartiality, and should 
scrupulously refrain from giving legal advice or advisory opinions, or 
commenting on pending cases, matters or controversies that may come 
before his or her court or any other court. It is also inappropriate 
for a judicial officer to address or answer questions which are 
intended to, or might have the effect of, committing the judge to a 
specific ruling with respect to matters or issues which may 
subsequently come before the judge's court; this would deprive the 
judge of the impartiality necessary to perform judicial duties. 
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Subject to the restrictions noted above, we conclude that your 
participation in such informational program or programs would not be 
improper. 5ince the rental of a separate post office box for such 
programs would not directly benefit the operation of the    
court and relates generally to avocational matters, we believe public
funds should not be expended for such purposes. See Canon 21-500(D) (1) 
(a). 

Yours very truly, 

Chairman, Judicial Advisory 
Committee 
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