
  

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 

Hon. Frank H. Allen. Jr. Chairman  
Hon. Thomas A. Donnellly 
Prof. William T. MacPhearson. Jr.  
Hon. Marie A. Baca 

May 6, 1996 

Re:      Judicial Advisory Opinion 96-04  

Dear 

You have asked this committee to give you an opinion concerning a request you 
 
 received from Judge     of the     Court to serve as a pro  
 
tem judge within the     Tribal Court.  Judge     agrees  
 
to serve without pay and would act as pro tem judge during vacation time from his  
 
judgeship with the    Court. 
 

You have also furnished us with a letter from Chief Judge    of the   
 
  Tribal Court indicating that he would like to have Judge      
 
as a judge pro tem of his court but has decided that SCRA 21-500(I) prohibits such an  
 
undertaking.  Judge     after setting out a strong argument for the  
 
benefits to both the Tribal Court and our state judges asks that the Supreme Court consider  
 
a rule change which “…would be a monumental policy statement regarding State-Tribal  
 
relations…” 

 
 SCRA 21-500 (I) states as follows: 
  
  No full-time municipal, magistrate, metropolitan, district or appellate  
 
judge may hold any other judicial position, elected or appointed.  
  



 There seems no question that the clear wording of paragraph I prohibits a      judge (or any 
 
other judge) from serving as a pro tem judge in the Tribal Court. 
 
 Although SCRA 21-500 (I) does not appear in any of the model codes this paragraph follows  
 
prohibitions against acting as a fiduciary (paragraph E), service as an abitrator or mediator (paragraph F)  
 
and practice of law (paragraph G) which were added to the model codes in 1972.  Paragraph I would seem  
 
to be a logical progression of these other similar type of prohibitions which are found in most all state codes 
 
of Judicial Conduct.  It should be noted also that these prohibited activities in SCRA 21-500(E)(F)(G) and  
 
(I) do not depend on whether the judge is compensated or not or whether he or she does the activity during 
 
office hours or on his or her own time.   
  
 In Judicial Conduct and Ethics Section 7.25, 2d ed. 1995, the reasoning for including a prohibition  
 
against a judge acting as an arbitrator and mediator in the 1972 Code is set out.  It was determined by the  
 
drafters that the potential conflicts inhering in arbitration by judges were simply too great.  Judges are  
 
appointed and paid for the purpose of resolving disputes,  and that allowing what is essentially a private  
 
practice of the same profession necessarily exploits the judicial office.  The judge acting as an arbitrator  
 
could be drawn into social and political controversies and the judicial office could be exploited in a effort to 
 
secure its dignity and prestige in support of an award. 
 
 The perception of the public in viewing a full-time state judge serving on another court should be  
 
considered.  If we are paying him to be a full time judge why is he working a second job?  Doesn’t he have 
 
enough to do?, etc.  As stated in the commentary to 21-300(B)(8): 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



   

 
 
 
 

The practices of a judge in the enjoyment of hours 
 

of personal holiday or recreation should leave no public 
 

perception that the business of the court is not a full- 
 

time demand or that the avoidance of delays in the admini- 
 

stration of justice is not dependant upon active management 
 

of the judiciary.   
 
It is noted that paragraph E, F and G state, “A judge shall not” while 
 

Paragraph I states, “No full-time (judge) may”.  If the Supreme Court wishes 
 
to revisit SCRA 21-500(I) it is our recommendation that specific requirement 
 
be set out in each case such as approval by the Supreme Court, time limita- 
 
tions on the days and hours of pro tem service, and the amount of compensation 
 
and per diem if any. 

 
 

Very truly yours, 
 
  

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman, Judicial Advisory Committee 

FHA/mav 

xc:  Judge 
       Chief Judge 

 

 


