
  

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct

Hon. Frank H. Allen. Jr. Chairman 
 Hon. Thomas A. Donnelly 
Prof. William T. MacPhearson, Jr. 

January 19, 1995 

RE: Judicial Advisory Opinion 95-01 

Dear 

The Judicial Advisory Committee is in receipt of your letter dated December 14, 1994.  You have 
asked our opinion regarding whether it would be proper for a municipal court judge to accept employment 
with the county sheriff’s office located in the same county as the municipal court in which you presently 
serve.  It is our view that a municipal court judge is barred from accepting such employment under the 
Code of Judicial Conduct. 

Your letter states that the contemplated position of employment with the county sheriff’s office would 
primarily be administrative in nature, requiring little, if any, active patrol duty.  Your letter also indicates 
that the job with the sheriff’s office would involve law enforcement work within the same county as the 
municipal court where you serve.  Your letter does not indicate whether your present position as a 
municipal judge is full time or whether the administrative position with the sheriff’s office would be full or 
part time. 

We think if either position is deemed a full time position, this factor would preclude your 
acceptance of the job with the sheriff’s office.  A municipal judge is barred from accepting other 
employment during the hours that he or she is required to serve.  Canon 21-500(I) of the Code of Judicial 
Conduct provides in relevant part: 

Conflicting compensated activities.  A judge shall not hold any other paid position, 
judicial or otherwise, which conflicts with the hours and duties the judge is required to 
perform for every judicial position.  A judge shall devote the number of hours that is 
required by any judicial position held.  In no event shall other paid employment or 
compensable activity hours be performed simultaneously. 
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SCRA 1986, 21-500(I) (Rep1. 1994) (emphasis added); see also Judicial Advisory Opinion No. 86-11 (a 
copy of which is attached). Therefore, if you are a full-time municipal court judge, in our opinion, you 
would be barred from accepting other outside, non-judicial employment. 

 
Even if your municipal court judgeship is deemed to be a part-time position and you are able to 

perform the other job without interfering with the hours and duties of your judgeship, we believe there are 
other impediments which would preclude you from accepting employment with the county sheriff’s office 
while you serve as a municipal judge. First, serving in the county sheriff’s office during your term as a 
municipal judge would appear to interfere with the integrity and independence of the judiciary, contrary to 
SCRA 1986, 21-100 (Repl. 1994). Second, holding both positions simultaneously gives the appearance of 
impropriety, contrary to SCRA 1986, 21-200 (Repl. 1994). Third, holding the two positions simultaneously 
may also give rise to the appearance of impropriety because of the duty of a judge to perform his or her 
judicial duties impartially and diligently. SCRA 1986, 21-300 (Repl. 1994).  Judicial Advisory Opinion 
No.88-2 (a copy of which is attached). According to your letter, in your capacity as a law enforcement 
officer in the sheriff's office, you would not be filing charges in your own court; however, others in the 
sheriff’s office would occasionally file charges there. Your letter also indicates that a county deputy sheriff 
rarely cites alleged law violators into your court, and, in such event, you would recuse yourself from 
hearing such case. 

We agree that if a county deputy sheriff were to cite an individual into your court, recusal on your 
part would be proper in order to ensure that your judicial independence and impartiality would not be 
compromised. However, we do not believe that your recusal would be sufficient to overcome the 
appearance of impropriety that your acceptance of a position in the sheriff’s office would create. 

Because we find that a municipal judge who also serves as a sheriff’s deputy in the same county 
creates the appearance of impropriety, contrary to Judicial Canon 21-200, we do not reach the issue of 
whether simultaneously holding the two positions would violate the separation of powers clause of the 
New Mexico Constitution. N.M. Const. art. III, § I. 

Yours very truly, 

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman, Judicial Advisory Committee 

Enclosures 


