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Judicial Advisory Opinion No.92-5 Re: 

The Judicial Advisory Committee is in receipt of your letter of 
December 4, 1992, inquiring as to whether it is inappropriate for you to 
hold office (vice-chairman) in a county political organization while 
also serving as a magistrate judge. 

We think three different provisions of this State's Code of Judicial 
Conduct preclude a judge from simultaneously holding both positions. See 
SCRA 1986, 21-200(A), 21-500(C)&(D)(1)(Repl.1992). Canon 21-200(A) 
instructs judges to avoid the appearance of impropriety and to promote 
"public confidence in the integrity and impartiality of the judiciary." 
Canon 21-500(C) permits a judge to serve as an officer of certain types 
of organizations, subject to the qualification, however, that the 
organization or association in which the judge seeks to serve is not 
conducted for the political advantage of its members. Canon 21-500(D) 
(1) provides that "[a] judge shall refrain from financial and business 
dealings that tend to reflect adversely on his impartiality, interfere 
with the proper performance of his judicial duties, exploit his judicial 
position or involve him in frequent transactions with lawyers or persons 
likely to come before the court on which he serves." 

In assessing situations in which the appearance of impartiality 
may occur, a judge is required to consider the public perception which 
may arise from serving in such dual offices. The issues raised by your 
inquiry present, in part, a problem in appearance rather than one of 
conduct. Under Canon 21-200(A), the question is not what a judge 
actually does or does not do, but what others may reasonably believe he 
or she has done or may do. The Committee is of the opinion that your 
active holding the position 
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as an officer of a political party would reasonably lead to public 
perception of partiality on your part for members of the political party 
in which you hold office, or to rule favorably on platform or other 
positions adopted by such party and which may bear upon issues that may 
come before you as a judge.  Such public perception serves to undermine 
public confidence in the impartiality and independence of the judiciary.  
This is exactly what Canon 21-200(A) is designed to avoid. 

 
Serving as both a magistrate judge and an officer in a county 

political organization we think also is contrary to the provisions of 
Canon 21-500 (C) and (D).  By their very nature, political organizations 
engage in activities which the members and party leaders believe will 
further the political and economic interests of their members.  Political 
parties also engage in fund-raising to advance the interests of party 
members.  Members of the judiciary are restricted from engaging in these 
activities. Id. 

 
Courts and judicial advisory committees of other states, relying 

upon the same canons, have also determined that judges are precluded from 
holding office both as a member of the judiciary and holding office in a 
political party.  A Mississippi judge was censured for continuing to 
serve on a county executive committee of the Democratic Party after his 
election to the bench.  Mississippi Jud. Performance Comm’n v. Peyton, 
555 So. 2d 1036 (Miss. 1990); In re Katic, 549 N.E.2d 1039 (Ind. 1990) 
(judges are restricted from acting in a leadership role of a political 
organization); see also Alabama Judicial Inquiry Commission, Op. 82-154 
(1982) (judicial candidate should not hold any office in a political 
organization); Op. No. 36, Georgia Judicial Qualifications Commission 
(December 5, 1979) (judge may not act as a leader for or hold office in a 
political organization). 

 
In light of the factors discussed above, it is the opinion of the 

Judicial Advisory Committee that holding office as vice-chairman of a 
county political organization and simultaneously serving as a magistrate 
judge is contrary to Canons 21-200(A) and 21-500(C) and (D)(1) of the New 
Mexico Code of Judicial Conduct. 

Very truly yours, 
 

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman 


