
 
 

ADVISORY COMMITTEE 
on 

THE CODE OF JUDICIAL CONDUCT 

Hon. Frank H. Allen, Jr. Chairman 

Hon. Theresa M. Baca 

Hon. Thomas A. Donnelly 

August 1992 

Judicial Advisory Committee Opinion 92-3 Re: 

You have requested an advisory opinion from our Committee concerning the 
propriety of candidates for judicial office (1) being pictured in 
judicial robes and (2) using the title of judge. 

21-700 C, Campaign advertising. A judge shall not use or cause to be 
used any misleading campaign advertisement, whether oral or written. 
This provision applies to candidates for judicial office who are not 
current members of the judiciary as well as candidates who are current 
members of the judiciary. 21-900 C. 

The authorities and advisory opinions seem to agree that: 
(1) candidates may be pictured in a robe in they are the incumbents 

for the position they seek: 
(2) incumbents may use the title Judge in their campaign literature: 
(3) the word re-elect is available only to current incumbents who 

have been elected to the office, not one 
who has been serving in an election office by appointment: 

(4) all candidates for judicial office are held to a high standard of 
accuracy in their campaign advertisements. 
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Judicial Conduct and Ethics Sec. 11.11 Election and Political 
Activities, page 337, sums up the current opinions concerning 
persons appearing in a judicial robe in campaign materials. 

"All jurisdictions that have addressed 
the question agree that an incumbent judge may be 
pictured in his or her robe in campaign materials, so 
long as the picture is not misleading. A candidate who 
was not presently a judge, but who had previously 
served on the bench, was allowed by the Florida ethics 
advisory committee to use the picture taken during his 
previous tenure in campaign materials which clearly 
explained the source of the picture and the dates when 
he previously served. Other jurisdictions, however, 
disagree with this position. A Michigan committee would 
not permit a former temporary magistrate to use 
photographs of himself in judicial robes. The advisory 
committee reasoned that such a picture would 
misrepresent the candidate as an incumbent. Washington 
takes the same stance. A candidate there was admonished 
for publishing a picture of himself in judicial robes 
when he had merely served as a judge pro tem. Even 
though text accompanying the photograph explained the 
candidate's judicial service, the Commission believed 
that the impression created was to misrepresent the 
candidate’s position.” 

 

An article entitled Electing Justice: The Law and Ethics of 
Judicial Elections Campaigns seems to go even farther and limits 
the use of robes and the title Judge only to incumbents. 

 

We don’t believe this is prevailing opinion nor fair to a judge of 
a lower court seeking election to a higher court. If a judge has 
had judicial experience, he should be able to say so if it is made 
clear as to what court he has served on or is presently serving on 
and the periods of time he has served on that Court. See the 
advisory opinions from Florida ¹&², Washington³, Alabama4, and  
Ohio 5&6.  
In another inquiry of this committee concerning this question, we 
were asked to answer specific questions. These answers may be of 
some help to answer your question: 

Is it misleading, and thus unethical, for a judicial 
candidate to be pictured in campaign material wearing a 
judicial robe if s/he:  

(a) is not and never was a judge? 
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(b) was formerly but is not now a judge? 
(c) is a judge in a different court than the one to 
    which election is sought? 

 ANSWER:  

(a) Yes. Wearing a robe indicates that s/he has judicial 
experience. This is misleading and therefore in 
violation of 21-700 C.l 

(b) A candidate for judge who at one time served as a judge may 
use a picture of him/herself in judicial robes in campaign 
brochures if the picture is labeled with the judicial 
position held and the sates served. Everything must be 
spelled out so the public is not mislead.2 

(c) No. See answer (b). The caption of the picture must 
indicate the court the judge previously served in and in no 
way suggest that the judge served in a higher court.3-4 

(a) is a former but not a current judge? 
(b) is a judge of a different court? 

Is it unethically misleading for a non-incumbent candidate to use 
the word "Judge" as a title if s/he:  

2. 

ANSWER: 
There seems to be no prohibition against a former judge or 
a judge of a different court that s/he is running for to 
use the title "judge" if it is made clear that the judge is 
not a current judge or is a judge of a different court. 
Full disclosure, so that the public is not mislead, is 
the requirement. 

3. 
What if the candidate is a lower court judge running 
for higher office? Should s/he be required to identify the court 
in which s/he is currently serving if the word "judge" is used in 
campaign literature and advertising? Example: "Judge Smith for 
District Court" instead of "Mary Smith, Probate Judge, for 
District Court"? 

ANSWER:  
A judge who is running for a judicial position in a higher 
court should not advertise him/herself as a judge without 
identifying the lower court position that s/he currently 
holds.4 
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Is it ethical for a non-incumbent candidate to use the name 
of the court for which s/he is running in connection with 
his/her name without a preposition such as "for" or "to"? 
Example: "Joe Jones, District Court"? 

ANSWER: 
To avoid misunderstanding, the phrase “for judge” should be 
used after the candidate's name. The "for" must be the same or 
almost the same size type as the name and "judge".5 

5. If certain of these uses of judicial symbols are not unethical 
standing alone, do they become impermissibly misleading when 
combined with others? Example: non-incumbent, pictured in robe 
(former judge or current judge of different court), with the 
caption "Judge Maria Benita, Court of Appeals"? 

ANSWER: 
Anything that indicates that a candidate is a judge when s/he is 
not or is a judge of a higher court than s/he is, is misleading 
and therefore in violation of 21-700 C. To avoid misleading 
advertisement, here are some suggestions: 

"Former District Judge Maria Benita, a candidate for the 
Court of Appeals." 

"Probate Judge Maria Benita for District Court. " 

A copy of this Advisory Opinion is being sent to judicial candidates that may 
have some interest in this particular question. 

Very truly yours,   
  

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman, Judicial Advisory Committee 
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