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Re: Judicial Advisory Opinion No. 10-07 

Dear XXXXXX 

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for an 
advisory opinion as to whether you may handle cases involving the Sheriffs 
Department in your county because your son-in-law serves as a sergeant in the 
department. You have explained that he is one of four sergeants and has direct 
supervisory responsibilities for four deputies. He does not have other supervisory 
responsibility. 

 
The Committee has issued a recent opinion, Advisory Opinion No. 09-04, 

concerning a judge's disqualification when her husband serves as a New Mexico State 
Police Captain in the district served by the judge's court. In that opinion, we 
concluded that the judge was disqualified and needed to recuse in all cases involving 
the state police because the judge's impartiality might reasonably be questioned 
because of her husband's "overall responsibility for the district's operational and 
administrative functions." We have attached a copy of Advisory Opinion No. 09-04 to 
this opinion. 

As we discussed in Advisory Opinion No. 09-04, the applicable rules to your 
inquiry are Rule 21-400(A) and (C) NMRA. Under Rule 21-400(A), "[a] judge is 
disqualified and shall recuse himself or herself in a proceeding in which the judge's 
impartiality might reasonably be questioned." Rule 21-400(A) also provides that a 
judge must recuse if the judge knows that a person within the third degree of 
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relationship, or the spouse of such person, has "more than [a] de minimis interest that 
[can] be substantially affected by the proceeding." Rule 21-400(A)(5)(c). Your 
son-in-law falls within this class of persons. See Rule 21--400(D)(3) (including 
"daughter" within definition of "third degree of relationship"). The Committee 
believes that under both of these provisions you would be disqualified, and must 
recuse, from cases in which your son-in-law or any of his deputies has participated in 
any manner. Unlike the circumstances discussed in Advisory Opinion No. 09-04, 
however, you would not need to recuse in other cases involving the Sheriffs 
Department, even though your son-in-law is an officer in the department, because he 
does not have administrative responsibility other than for the deputies under his 
supervision. Even in those remaining cases, you should be sensitive to requests that 
you recuse yourself because your son-in-law is an officer in the Sheriff's Department. 
To some people, your son-in-law's position may raise a question of your impartiality 
with regard to the department and its officers that would be sufficient for you to 
recuse in that particular case. 
 

In addition, as we discussed in Advisory Opinion No. 09-04, under Rule 
21-400(C), you may participate in a case involving your son-in-law or the deputies 
under his supervision if you disclose on the record the basis for your disqualification 
and allow the parties and their lawyers to consider, outside of your presence, whether 
they agree to waive your disqualification and proceed before you. You must make the 
agreement a part of the record of the case. Rule 21-400(C). As we pointed out in 
Advisory Opinion 09-04, this waiver of disqualification is generally an option only 
when a waiving party is represented by counsel. Such waivers are likely to be very 
rare. 

Very truly yours, 

 
James J. Wechsler                               
Chair 

JJW:ow 

cc: Hon. Kevin L. Fitzwater 
Hon. Freddie J. Romero 
Paul L. Biderman, IPL Director 
Professor Robert L. Schwartz 


