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Dear XXXXXXXX 

Re: Judicial Advisory Opinion No. 10-03 
 

You have asked the Committee on the Code of Judicial Conduct for its opinion 
as to whether the Code of Judicial Conduct requires you to form a campaign 
committee in connection with your retention election if you do not intend to raise or 
expend any funds in the campaign. Not only do you not intend to raise funds, you 
also do not intend to expend any of your own. The only campaign activity that you 
might perform would be attending and speaking at public events when you are invited 
to do so. 

The Code addresses campaign committees in Rule 21-800(C), which reads: 

Candidates in both partisan and retention elections shall establish 
committees of one or more responsible persons to conduct campaigns 
for the candidate using media advertisements, brochures, mailings, 
candidate forums and other means not prohibited by law or these rules. 
Campaign committees may solicit and accept reasonable campaign 
contributions, and obtain public statements of support in behalf of the 
candidate, subject to the restrictions of these rules. All campaign 
contributions shall be paid or turned over to the campaign committee, 
and shall be managed and disbursed by the committee. A candidate 
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shall not use or permit the use of campaign contributions for the private 
benefit of the candidate or others. 

The general intent of Rule 21-800(C) is to insulate a judicial candidate from 
engaging in the type of campaign activity that would give rise to an appearance of 
impropriety. The rule fulfills this purpose by requiring a judicial candidate to establish 
a campaign committee to assume responsibility for the conduct of campaign activities. 
It specifically provides that a campaign committee, rather than the judicial candidate, 
be responsible for receiving, managing, and disbursing funds, and also for soliciting 
public statements on behalf of the judicial candidate. 

Although the language of Rule 21.800(C) is mandatory, requiring a judge in a 
retention election to form a campaign committee, the Committee believes that the 
rule does not contemplate the need for a campaign committee when a judge in a 
retention election does not intend to conduct a campaign as addressed in the rule. 
Indeed, if a judge in a retention election does not intend to raise funds, expend funds, 
solicit public endorsements, or engage in activity other than personally addressing 
voters in a manner not prohibited by law or the Code, there would not be any function 
for a campaign committee. 

The Committee has recently issued an advisory opinion expressing the view 
that a judge in a partisan election must form a campaign committee under the Code 
even if the judge does not intend to raise funds because the judge intended to use the 
judge's own funds to support campaign expenses. See Advisory Opinion No. 10-02, a 
redacted version of which is attached hereto. We stated in that opinion that the 
mandatory language of Rule 21-800(C) required a judge in that situation to form a 
campaign committee because of the intent to use and disburse funds in the campaign. 
We would expect, as does Rule 21-800(C), that a judicial candidate who has or 
anticipates opposition in a partisan campaign would need to engage in campaign 
activity that necessitates forming a campaign committee. On the other hand, a judge 
in a retention election may elect to refrain from the campaign activity contemplated 
by Rule 21-800(C). The Committee believes that in such circumstances Rule 
21-800(C) does not require the judge to form a campaign committee. 
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Very truly yours, 

 
James J. Wechsler 
Chair 

JJW:ow 

cc: Hon. Kevin L. Fitzwater 
Hon. Freddie J. Romero 
Paul L. Biderman, IPL Director 
Professor Robert L. Schwartz 


