
 

 

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 
Hon. James J. Wechsler, Chair 
Hon. Kevin L. Fitzwater  
Paul L. Biderman, Esq. 
Prof. Robert L. Schwartz 
Hon. Freddie J. Romero 

February 17, 2010

Dear XXXXXXXXX 

Re: Judicial Advisory Opinion No. 10-01 

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 
whether the Code of Judicial Conduct permits you to serve as an appointed member of 
the United States /Mexico Border Health Commission during your service as a 
full-time probate judge. Your inquiry is specifically addressed in the Code. 

Rule 21-500 NMRA pertains to a judge's extra judicial activities. Generally, 
under Rule 21-500(C)(2), a judge "shall not accept appointment to a governmental 
committee or commission or other governmental position that is concerned with 
issues of fact or policy on matters other than the improvement of the law, the legal 
system or the administration of justice." It would appear that the activities of the 
commission you discuss would fall within this prohibition. However, the Code 
excepts probate judges from the prohibition of Rule 21-500(C)(2); Rule 
21-901(C)(1)(b) NMRA. 

The Committee therefore advises that you may accept appointment to the 
commission. 
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Very truly yours, 

 
James J. Wechsler 
Chair 

JJW:ow 

cc:   Hon. Kevin L. Fitzwater 
Hon. Freddie J. Romero 
Paul L. Biderman, IPL Director 
Professor Robert L. Schwartz 


