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Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 
 
Hon. James J. Wechsler, Chair 
Hon. Kevin L. Fitzwater  
Paul L. Biderman, Esq. 
Prof. Robert L. Schwartz  

July 1, 2008 
 
Re: Advisory Opinion No. 08-05  

 
You have inquired of the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 

as to whether your incoming law clerk may serve an appointment to the County 
Planning Commission. He would do so, as a non-paid, public volunteer. 

You have informed the Committee that the Planning Commission is an 
independent body that considers land use proposals in the unincorporated 
portions of the County. It then makes findings and recommendations, 
which it sends to the County Commission. The County Commission acts 
independently upon the Planning Commission's recommendations. You have 
further informed the Committee that your court has a relatively low and variable 
volume of cases actually involving the County or any of its subordinate bodies. 
With that predicate, you note that although your incoming law clerk would not 
be able to work on any matters involving County, that inability would not pose 
any great difficulty for your court or your chambers with such a low volume of 
cases, To you, the more difficult question is the potential conflict proposed by 
persons appearing in front of the Planning Commission. In this regard, you 
propose that your incoming law clerk also not work on any cases involving 
persons or entities seeking approval from the Planning Commission, and you 
further propose to insulate your incoming law clerk from any such cases in such 
a manner that he would be prevented from working, having knowledge of, and 
providing any input to any of those cases. 

 
The Committee believes that your inquiry involves three types of potential 

conflicts of interest. We address them in the reverse order of their concern. 

The first is your concern that a potential conflict exists with regard to persons 
or entities appearing before the Planning Commission who may have another ease 
before your court. The Committee does not share this concern. There is no need for 
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judges to recuse from cases involving parties who have previously or are currently 
appearing before them in other cases, and judges regularly hear such cases. Your law 
clerk need not meet stricter requirements. Of course, if there are particular reasons 
why he does not believe that he can participate in a case involving any such party, 
you can relieve him from such responsibility. 

The second possible area of conflict concerns all cases in which the County is 
a party. The Committee agrees with you that it would be a conflict of interest for 
your law clerk to work on such cases. The Committee also agrees that, as to such 
cases, his conflict of interest does not present any conflict to you as the judge, as long 
as you prevent him from working on having knowledge of, or providing any input. 
See Rule 21-400(A) NI 1RA ("A judge is disqualified and shall recuse . . . in a 
proceeding in which the judge's impartiality might reasonably be questioned."). We 
suggest that you discuss with your chief judge the specific ways to insulate your law 
clerk in this manner. We expect that they will include a prohibition on your assigning 
any tasks pertaining to the case to your law clerk, as well as notice to others working 
on it not to discuss it in any manner with him. 

The third possible conflict presents greater difficulty. It pertains to cases in 
which the County is a party and which concern matters in which the Planning 
Commission, including your law clerk, has taken action. In these cases, although you 
can internally insulate your law clerk from any involvement, his relationship to you 
as your only in-chambers clerk may reasonably give an outsider the perception that 
he could influence your decision in the case. As a result, for such cases, the 
Committee believes that Rule 21-400(A) would require your recusal. 

The Committee does not believe, however, that, even with this conclusion; the 
Code of Judicial Conduct prohibits you from hiring your incoming law clerk. As a 
general matter, a judge should try to avoid taking actions that put the judge in a 
position that will disqualify the judge from hearing and deciding cases that regularly 
come before the judge. Cf. Rule 21-200(A) NMRA ("A judge . . , shall act at all 
times in a manner that promotes public confidence in the integrity and impartiality 
of the judiciary."). But, based on the facts you have presented in your request, the 
Committee understands that the circumstances that would require your recusal are 
remote. You have stated that your court, of which you are one of ten judges, 
handles a relatively low volume of cases involving the County. You have also 
advised that your incoming law clerk will work with you for a period of two years. 
With these suppositions, it is unlikely that you will be called upon to address any 
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case in which your law clerk will be acting both in that capacity and as Planning 
Commissioner. 

We note that this opinion relates only to the applicability of the Code of 
Judicial Conduct to your inquiry. We call your attention to Section 11.02 of the New 
Mexico Branch Personnel Rules (adopted February 1, 2005), which also may have 
applicability. 

Very truly yours, 

James J. Wechsler 
Chair 

JJW:ow 

cc:  Hon. Kevin Fitzwater 
Paul Biderman, IPL Director 
Professor Robert L. Schwartz 



 

 
NEW MEXICO JUDICIAL BRANCH PERSONNEL RULES 

 
 
SECTION 11. OUTSIDE EMPLOYMENT 

11.01 PURPOSE 

To allow outside employment under certain circumstances. 

11.02 ENGAGING IN OUTSIDE EMPLOYMENT 

An employee may engage in outside employment, compensated or 
uncompensated, if: 

A. no conflicts of interest result; 

B. the outside employment is not detrimental to the interests of the Judicial 
Branch; 

C. the outside employment is not directly related to the practice of law unless 
it is pro bono work approved by the Administrative Authority; and 

D, the employee gives written notice to the Administrative Authority before the 
work is commenced. The notice shall include the name of the employer 
and the type of work to be performed. 


