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You have asked the Advisory Committee if the Code of Judicial Conduct
permits you to make various donations that include your personal participation to
charitable organizations that then auction the donations for the benefit of the
charitable organizations. One organization you have identified is committed to the
provision of legal services to people who cannot otherwise afford lawyers and will
be conducting an auction at the State Bar Convention. To the extent that the
donations rec?luire your participation, you would provide those services completely
outside your activities on the bench and outside of normal court hours. Examples of
donations that you noted include race car driving lessons and band performances.
Both involve activities for which you are particularly well known throughout the
legal community. '

Your inquiry raises the issue of whether this extra-judicial activity would
conflict with the requirements of Rule 21-500(C)(3)(b)(i) NMRA, which provides
that a judge “shall not personally participate in the solicitation of funds or other fund-
raising activities, except that a judge may solicit funds from other judges over whom
the judge does not exercise supervisory or appellate authority.” In addition, Rule 21-
500(C)(3)(b)(iv) provides that a judge “shall not use or permit the use of the prestige
of judicial office for fund-raising or membership solicitation.” This second part of
Rule 21-500 Supports the general principle that appears in Rule 21-200(B) NMRA:



“A judge Shallénot lend the prestige of judicial office to advance the private interest
of ... others.”

There are two concerns that stand-behind these rules, as they apply to your
inquiry. First, attorneys and current or prospective litigants may feel obliged to
support, or more interested in supporting, a charity when a solicitation is made,
directly or indiirectlyﬂ by a judge who may hear a case mvolving that attorney or
member of the public. Some people may feel that they could earn your respect and
favor by lodging a high bid for your services. This problem is underscored by your
involvement in fulfilling the donation by participating with the successful bidder.
Indeed, your participation itself, along with the prestige of your judicial office, is the
subject of the donation, and the bidders may well be competing to develop a special
relationship with you because of your judicial position. Second, the charitable
organizations you select for your largesse may be viewed as favored organizations
with favored viewpoints if you become closely identified with them in your capacity
as a judge.

The most important factor in determining whether these types of gifts would
breach these principles is whether you are identifiable, and identifiable as a judge, In
making these charitable donations. To the extent that it is clear to those who bid on
these items that they are buying your services, and clear to you who has purchased
these services, they implicate the concerns of the Code. To the extent that your
donations are truly anonymous, of course, there is no concern that people will bid in
order to impress you or that you are lending the prestige of the judiciary to these
selected organizations.

In the facts of your inquiry, you are closely associated with the activities that
you would make available for auction, and your work in these areas is well known,
particularly among those likely to be bidding at an auction at the State Bar
Convention cohducted by a charitable organization committed to providing legal
services to those who need them. There are not many others who can offer race car
driving lessons, and, of course, you would have to be present to provide the lessons.
Similarly, yourﬁ band is well known, and you would have to appear in person to play
with the band for the auction winner.

Under similar circumstances, last year the Delaware Judicial Ethics Advisory
Committee determined that a newly appointed judge who had acted as an auctioneer
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for a Little League at an annual charitable auction for years before his appointment
could no longér do so. Delaware Advisory Opinion 2007-1. Similarly, the Florida
Supreme Court Judicial Ethics Advisory Committee determined that a judge could not
participate in a voluntary bar association’s fundraiser by providing his own artwork
for sale or auction, although that judge could donate items for the auction as long as
there was no specification that the items were submitted by ajudge. Florida Advisory
Opinion 2003-16. The Arkansas Judicial Ethics Committee has determinéd that a
judge could play in a band at a fundraiser for public radio, in part because “no person
being solicitecﬁ would even know that the judge is performing.” Arkansas Advisory
Opinion 93-06.

Therefore, to the extent that in making donations of services to a charitable
organization your judicial position is identifiable, either directly or indirectly, and you
are required to participate with the successful bidder, the Committee believes that the
donations create the very problems that gave rise to the relevant sections of the Code,

Very truly yours,
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James J. Wechsler
Chair
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