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Re: Judicial Advisory Opinion No. 07-08 
 
Dear Judge, 
 

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for an 
opinion concerning the use of your name by a non-profit organization of which you were 
a founding director.  
  

The organization provides services to parents and children regarding divorce and 
child custody issues. You serve in the family court division of your court. You have 
advised the Committee that your involvement with the organization was while you 
worked in private practice prior to becoming a judge. You resigned from your position on 
the board of directors of the organization at that time. Nevertheless, the organization 
continues to list your name on its letterhead as a founding member, identifying you with 
the description "Esq." not as a judge. It is presently involved in a fundraising mail 
campaign in which it uses the organization's letterhead.  
  

Rule 21-500(C)(3)(b) NMRA of the Code of Judicial Conduct addresses the 
circumstances in which a judge, as an officer, director, non legal advisor, or member of a 
non-profit organization. It prohibits a judge from using the prestige of the judicial office 
for such fundraising. Rule 21-500(3 )(b)(iv). It further prohibits a judge from personally 
participating in such fundraising activities except to "solicit funds from other judges over 
whom the judge does not exercise supervisory or appellate authority." Rule21-
500(3)(b)(i). The commentary to the Code states:  
 

Use of an organization letterhead for fund-raising or membership solicitation does 
not violate Paragraph C(3)(b) provided the letterhead lists only the judge's name 
and office or other position in the organization, and, if comparable designations 
are listed for other persons, the judge's judicial designation.  

 
Although you are not presently a director, advisory, or member of the 

organization, Rule 21-500(C)(3)(b) pertains to your request. As a general matter, the 
Committee believes that the organization's listing of you on its letterhead as an attorney 
who was a founding member of the organization, would not put you in the position of 
violating Rule 21500(C)(3)(b). However, because you are a family court judge and 



because the activities of the organization directly relate to parents and children involved 
in divorce and child custody issues, the Committee believes that there is a potential that 
recipient of the solicitation may seek to contribute to the organization because of your 
prior relationship to the organization. Indeed, some of these persons may be involved, 
directly or indirectly, in cases that are, or may come, before you. This prospect presents 
an appearance issue that can adversely reflect upon the integrity and independence of the 
judiciary. See Rule 21-100 NMRA ("A judge shall participate in establishing, 
maintaining and enforcing high standards of conduct, and shall personally observe those 
standards so that the integrity and independence of the judiciary will be preserved.").  
 
 However, because you have advised the Committee that the letters have already 
been sent without your prior knowledge or approval, the only action that the Committee 
advises you to take at this time is to request the organization to remove your name from 
the letterhead. We do not believe that it would be advisable, as you have inquired, to ask 
the organization to issue a correction letter. Such a letter would only call attention to your 
previous connection to the organization and perhaps exacerbate the situation.  
 
 

Very truly yours,  
          

James J. Wechsler 
 
JJW:ow 
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 Professor Robert L. Schwartz 
 
 
 


