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Dear Judge, 
 

As a follow-up to Advisory Opinion No. 06-06 concerning the sale of your home 
to an attorney who regularly appears before you in your position as a district court 
hearing officer, you have requested an opinion of the Advisory Committee on the Code 
of Judicial Conduct based on different circumstances. 
 

In Advisory Opinion No. 06-06, the Committee stated its opinion that the sale of 
your home under a real estate contract to the attorney was not permissible under the Code 
of Judicial Conduct because you would thereby be involved in a continuous business 
relationship with the attorney contrary to Rule 21-500(D)(l )(b) NMRA. You now advise 
that the attorney has qualified for commercial financing and has expressed an interest in 
purchasing your home outright. The sale transaction would entail coordinating with a title 
company for the signing of real estate contract, arranging for inspections and an 
appraisal, and closing without the assistance of a realtor. You have informed the 
Committee that the attorney has stated that he would not appear before you during the 
time of the sale until after closing. You inquire whether you may permissibly enter into 
this transaction under the Code of Judicial Conduct.  
 

Rules 21-500(A)(I) and (D)(I)(b) and21-400(A)(1) NMRA have direct bearing on 
your inquiry. Rule 21-500 addresses a judge's extra-judicial activities. Rule 2I-500(A) 
states the general standard that a judge shall conduct the judge's extra-judicial activities in 
a way that does not "cast doubt on the judge's capacity to act impartially as a judge." Rule 
21-500(A)(1). Rule 21-500(D)(1) specifically pertains to a judge's financial activities and 
precludes a judge from becoming involved in "frequent transactions or continuing 
business relationships" with lawyers likely to come before the judge's court. Rule 21-
500(D)(l )(b). The Committee does not believe that Rule 21-500 prohibits the transaction 
that you have described. As to Rule 21-500(D)(1 )(b), the transaction is a single 
transaction that, under the way you have now structured it, does not involve a continuing 
relationship with the attorney. You intend to enter a real estate contract, conduct the 
inspections and appraisal necessary to fulfill the real estate contract, and close the 
transaction. The attorney has stated that he will not appear before you "during the time of 
the sale of the house until after the closing." We agree that he should not appear in your 



court during the critical time. However, we suggest that this period begin immediately 
because it appears that he has begun discussions with you concerning a potential 
transaction.  

 
We consider the general requirements of Rule 21-500(A)(1) separately and in 

conjunction with Rule 21-400(A)(l). Rule 21-500(A), by itself, requires that you refrain 
from the transaction with the attorney if it would cast doubt on your ability to act 
impartially in cases in which the attorney appears. The Committee does not believe that a 
single transaction involving the sale of a residence leads to such doubt. Although the 
purchase or sale of a home is a significant personal financial endeavor, unless other 
circumstances are present that give rise to concerns about the transaction, we believe that 
the public understands that the transaction does not involve any special relationship 
between the parties to the sale. We assume, therefore, that the transaction is conducted at 
an arm's length, for a market price, and without special terms that favor your party. See 
Rule 21-500(D)(5) (prohibiting a judge from accepting gifts).  
 

We also consider Rule 21-400(A) to pertain to your inquiry. Under that rule, a judge 
is disqualified and shall recuse from a case if "the judge's impartiality might reasonably be 
questioned." The rule particularly states that a judge is disqualified and shall recuse if "the 
judge has a personal bias or prejudice concerning ... a party's lawyer." Rule 21-400(A)(1).  If 
the transaction with the attorney is at arm's length, at market value, and without 
circumstances leading to concerns that a special relationship between you and the attorney 
exists, the Committee does not believe that the transaction would lead to your disqualification 
from cases involving the attorney after the closing of the transaction.  However, we caution 
you to be alert to such circumstances, as well as to any understanding that the particular 
parties or attorneys in a case may have about the transaction. If, at any point, you believe that 
your impartiality might reasonably be questioned, you would be disqualified from such cases 
involving the attorney. In those instances, you may follow the remittal procedure of Rule 21-
400(C) to ascertain if the parties and their lawyers would agree that you should not be 
disqualified, enabling you to participate in the case.  

 
     
       Very Truly Yours, 
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