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Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 
 
Hon. James J. Wechsler, Chair  
Hon. Marie A Baca 
Hon. Kevin L. Fitzwater  
Paul L. Biderman, Esq.  
Prof. Robert L. Schwartz 
 

April 19, 2007 
 
 Re: Judicial Advisory Opinion No. 07-05 
 
Dear Judge, 

 
You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for an 

opinion as to whether you must recuse on a case. 
 
You report the following facts. You have been on the bench for slightly more than 

four years. Prior to that time, you were in a small private practice. There are not many 
practitioners in your county, as a result of which your former law partner is involved in 
representing clients in most of the criminal cases on the county docket. In order to clarify 
your participation in cases involving your former partner, you notified the district attorney 
and your former partner that if requested you would recuse in all cases, civil or criminal, 
involving your former partner for a period of five years from the time you became a judge. 
Your former partner has now requested by letter that you recuse from the domestic 
relations case that is the subject of your inquiry. 

 
The case was filed on August 12, 2004. Your former partner's law firm currently 

represents the respondent. Prior to his involvement, the respondent had two other attorneys 
and also acted pro se. You were assigned the case on September 27, 2004 after the 
respondent's first attorney filed a peremptory election to excuse the original judge in the 
case. Since March 3, 2005, when you approved the withdrawal of the petitioner's attorney, 
the petitioner has acted pro se. You and the domestic relations hearing officer have made 
multiple decisions regarding child custody and child support issues in the case, and the other 
judge in your county has mediated a visitation dispute. On February 24, 2006, an associate 
of your former partner filed objections to a special master's report and order as well as a 
motion requesting reconsideration of special master's order. The associate knew of your 
prior relationship with his law firm, but did not raise any issue of a conflict. Although the 
law firm has not filed an entry of appearance, it has appeared as the respondent's attorney 
of record since February 24, 2006. In his letter to you, your former partner states that his 
client would like you to recuse. 
 

The rules concerning a judge's disqualification and recusal are contained in Rules 
21-400 NMRA of the Code of Judicial Conduct. Under Rule 21-400(A), a "judge is 
disqualified and shall recuse . . . in a proceeding in which the judge's impartiality might 
reasonably be questioned." The rule specifically requires a judge to recuse if "the judge has 
a personal bias or prejudice concerning ... a party's lawyer." Rule 21-400(A)(1). 
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This Committee has also observed the relevancy of Rule 21-200 NMRA to the 
issue of disqualification and recusal, in particular with respect to a judge's presiding in a 
case in which the judge's former law partner or associate appears. See Advisory Opinion 
No. 89-6 (attached). Rule 21-200(A) requires a judge to act "in a manner that promotes 
public confidence in the integrity and impartiality of the judiciary." It requires a judge to 
avoid the appearance of impropriety in order to maintain public confidence in the 
judiciary. See Commentary to Rule 21-200(A). 

 
In Advisory Opinion No. 89-6, this Committee noted that a judge's handling of a 

case involving a former law partner or associate within a short time after the judge has 
assumed the bench may provide an appearance of impropriety. We therefore advised that a 
judge let a reasonable period of time pass before working on such cases. We recognized 
that a variety of factors must be considered in determining the appropriate period of time, 
including such considerations as the length of time of the association, the size of the firm, 
and any financial arrangement that the judge may have with the firm. Indeed, we clearly 
stated that a judge should not participate in a case if the judge continues to have any 
financial relationship to the firm. Without any financial relationship, we recommended that, 
although it was difficult to state the length of a reasonable period of time that must pass, a 
five-year period should pass before the judge hears cases in which a party is represented 
by the judge's former partners and associates. 

 
Although we understand that you are attempting to satisfy this five-year period, it is 

not an absolute standard. The Committee recommended that' length of time as a maximum 
period-to avoid appearances of impropriety in cases at high risk of creating such 
appearances. The purpose of the time period is to protect the public's confidence in the 
impartiality of the judiciary by avoiding the appearance that a judge would not be impartial 
in a case with an attorney or attorneys with whom the judge used to practice. Of course, 
the likelihood of creating such an appearance diminishes over time. Many factors bear on 
this issue in addition to those mentioned in Advisory Opinion 89-6, and a period of fewer 
than five years may satisfy the concerns of the rule. For example, you have informed us 
that in your district's criminal docket, despite your notice to the district attorney and your 
former partner that you would recuse in any of your former partner's cases upon request, no 
one has made such a request, and you have presided over numerous criminal cases in 
which your former partner was the attorney. This history indicates that your prior 
relationship with your former partner has not had a significant effect on the public 
confidence. This result is not surprising because in a district such as yours without a large 
number of judges and attorneys, it is easier for the public to obtain information about each 
individual judge. The Committee considers the size of the district to be another factor that 
affects the length of time that is appropriate in each circumstances. 

 
In addition, you have indicated that, in this case, you have already issued rulings 

on a number of issues, and it is only after reviewing those rulings that the request for your 
recusal has been made. Although we do not express an opinion about its merits, this timing 
of the request gives reason to question its purpose. We do not believe that the rule should 
be technically applied to require recusal if the public confidence purposes of the rule do not 
indicate a reason for recusal. We note that a judge has a responsibility to sit on a case 
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unless . the judge has a "compelling constitutional, statutory or ethical cause" for recusal. 
Gerety v. Demers, 92 N.M. 396, 400, 589 P.2d 180, 184 (1978). 

 
In summary, the Committee believes that there is no absolute rule as to the length 

of time a judge must recuse from cases in which the judge's former law partner or 
associate appears for either party. Instead, the period of time depends on the 
circumstances. In the circumstances you present, the Committee does not believe that it is 
necessary for you to automatically recuse based on your former partner's letter. We 
believe that it would be sufficient for you to invite a motion concerning the issue and for 
you to address the merits of the request through the motion. 

 
 
 

Very truly yours, 
 

James J. Wechsler 
Chair 
 

 
JJW:ow 
Attachment 
 
cc: Hon. Marie Baca 
 Hon. Kevin Fitzwater 
 Paul L. Biderman, IPL Director 
 Professor Robert L. Schwartz 
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August 29, 1989 
 

The Honorable Frank H. Allen, Jr.  
District Judge; Div. IV 
Judicial Advisory Committee  
Chairman 
P.O. Box 488 
Albuquerque, AIM 87103 
 
 
 

Re: Judicial Advisory Committee Opinion 
 
You have asked the Judicial Advisory Committee to advise you concerning whether a 
Judge should recuse when a former partner or associate is an attorney of record in a 
matter before that Judge. 
 
That portion of SCR 21-400 Disqualification, which applies to your question, is as 
follows: 
 

A judge is disqualified and shall recuse himself in any proceeding in which: 
 

a) he has ... personal knowledge of disputed evidentiary 
facts concerning the proceeding; 

b) he served as a lawyer in the matter or controversy, or a 
lawyer with whom he previously practiced law served during such association 
as a lawyer concerning the matter,.... (Emphasis added.)  
 

Therefore the Judge must recuse if he has prior knowledge of a matter before him 
through his association or if the matter before him was in the law office which he was 
associated with prior to the Judge going on the Bench. 
 
SRC 21-200, which requires the Judge to avoid impropriety and the appearance of 
impropriety, is also relevant to this question. The appearance of a former law partner or 
associate before a Judge within a short period of time after the Judge has left she 
partnership, may give the appearance of impropriety especially to the Public.  It is 
therefore advised that some reasonable period of time pass before a case involving 
former partners or associates be heard by the Judge. This period of time may vary 
depending upon the length of the association, the size of the firm the Judge was a member of, 
and any financial arrangement which is made with the Judge when he leaves the firm. 
 
Clearly the Judge should not hear cases where members of his former firm are representing 
parties if he still has some financial dealings with the firm such as, but not limited to, deferred 
compensation or a payout for the value of his corporate or partnership interest. 
 
As to how long any financial dealing between the Judge and his partners should last, SRC 21-
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500 D.(2) provides, “A Judge shall manage his investments and other financial interests to 
minimize the number of cases in which he is disqualified. As soon as he can do so without 
serious financial detriment, he should divest himself of investments and other financial 
interests that might require frequent disqualification.” 
 
As to what is a reasonable period for the Judge to recuse when a former partner or associate 
represents a party in a case before the Judge is difficult to say. But this Committee would 
recommend that, assuming that any financial interest: between the firm and the Judge has 
been resolved, a period of five years should pass before the Judge hears the cases of his 
former partner or associate. 
 

Very truly yours, 
 

Frank H. Allen, Jr. 
Judicial Advisory Committee 

 Chairman 
 
 

FHA/ko’d 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


