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 Re: Judicial Advisory Opinion No. 07-01 
 
Dear Judge,  
 
 You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for an 
opinion concerning the propriety under the Code of Judicial Conduct of your selling your 
prior law firm's telephone number to another attorney. The Committee believes that under 
the circumstances you have described you may take such action. 
  
 Specifically, you have advised that you are a recent appointee to the district court. 
Prior to your assuming the position, you engaged in a solo law practice. When you 
discontinued your law practice, as a courtesy to your former clients, you continued to pay 
the telephone company for service that enabled you to inform callers about the closing of 
your practice. An attorney has contacted you wishing to purchase the telephone number 
of your law office from you and to transfer the number to his office. You understand that 
the attorney wishes to accomplish this transfer in order to obtain new business of callers 
to your former law firm's telephone number. 
  
 Rule 21-500(D)(1) NMRA of the Code of Judicial Conduct provides: 
  

(1) A judge shall not engage in financial and business dealings that: 
 
(a) may reasonably be perceived to exploit the judge's judicial 

position; or 
 
(b) involve the judge in frequent transactions or continuing 

business relationships with those lawyers or other persons 
likely to come before the court on which the judge serves. 

 
With respect to Subparagraph (b), you have advised the Committee that you have 

been assigned to the [blacked out] and that the attorney making the request does not 
practice in that area of the law.  Moreover, the transaction is not one that is designed to 
repeat or to place you in a continued business relationship with the attorney. As to 
Subsection (a), the transaction arises from your previous law practice and the good will 
that you built into that practice. The attorney solicited the transaction, and it does not 
appear that you have exploited your judicial position in connection with the transaction. 



See also Rule 21-200(B) NMRA ("A judge shall not lend the prestige of judicial office to 
advance the private interest of the judge."). 
 

The problem the Committee perceives with the transaction is a degree of lack of 
control on your part of the attorney after the transaction is completed to avoid any 
appearance that you have any continuing relationship with the attorney or that your 
position as a judge will inure to the benefit of the attorney in the handling of cases for 
clients who call the telephone number. The Committee believes that you can avoid this 
problem by including contractual provisions in your transaction with the attorney that 
require affirmative disclosures by the attorney to persons calling on the telephone number 
for a specified period of time. The disclosures may explain that you have discontinued 
the practice of law, without stating that you are a sitting judge, and disclaim any 
connection between you and the attorney. 

 
Very truly yours, 
 
James J. Wechsler  
Chair 
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