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Re: Judicial Advisory Opinion No. 06-05 

Dear Judge, 

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct whether 
you may engage in fundraising to retire the outstanding debt of your election campaign for 
magistrate judge. Your political party selected you as its candidate on the general election 
ballot by your victory in the primary election. You do not have opposition in the general 
election. 

 
You have informed the Committee that for the primary election you received only 

minimal contributions and financed most of your campaign by a personal loan to your 
campaign. You intend to partially repay that debt with the balance in your campaign 
account and would like to raise additional funds to retire the outstanding debt. 

 
The Code of Judicial Conduct specifically addresses the campaign funds of 

judicial candidates who are unopposed or become unopposed in a campaign as follows: 
 
Candidates in partisan elections for judicial office who have a campaign 
fund, but who are unopposed or become unopposed in the campaign, shall 
return all unused and uncommitted campaign funds pro rata to the 
contributors of the funds, or donate the funds to a charitable organization, 
or to the State of New Mexico, as the candidate may choose, with 
disbursement of such funds to occur within thirty (30) days after the 
absence of opposition becomes known. 

 
Rule 21-800(D) NMRA. 

 
The Code of Judicial Conduct also contains a provision with regard to unused 

campaign funds remaining after a judicial election. It reads: 
 
A candidate for judicial office in either a partisan or retention election who 
has unused campaign funds remaining after election, and after all expenses of 
the campaign and election have been paid, shall refund the remaining funds 
pro rata to the campaign contributors, or donate the funds to a charitable 
organization, or to the State of New Mexico, as the candidate may choose, 
within thirty (30) days after the date [of] the election results are certified. 
 



Rule 21-800(E). 
 

Your inquiry first raises the question of whether you may use the balances remaining 
in your campaign account to repay your personal loan to your campaign. Regardless of 
whether your situation is addressed by Subsection D or E of the Rule, the campaign of a 
candidate for judicial office may pay all expenses of the campaign and election before it must 
refund or donate any remaining funds. Your personal loan is clearly one such expense. 

 
The second question, arising from the fact that your remaining campaign fund is 

insufficient to pay off your personal loan, is whether you may continue to raise campaign 
funds to pay off the balance of your loan. In Advisory Opinion 01-01, the Committee has 
previously addressed the question of continued fundraising by a judicial campaign in order to 
retire campaign after an election has been completed. (See copy attached.) We concluded that 
neither the Campaign Reporting Act, NMSA 1978, § 1-19-29.1(A), (B) (1997), nor the Code 
of Judicial Conduct prohibits post-election fund-raising activity in a judicial campaign in 
order to retire campaign debt, even if the fundraising takes place after the 30-day period in 
which unused campaign funds are to be returned or donated under Rule 21-800(E). The 
Committee considers the analysis of Advisory Opinion 01-01 to be applicable to your 
inquiry. We thus conclude that your campaign may engage in fund-raising activity to pay 
outstanding campaign debt. 

 
We caution, as we did in Advisory Opinion 01-01, that if your campaign raises funds 

in excess of your campaign, that Rule 21-800(E) would then become applicable, requiring 
the immediate return of donation of such excess funds. We further caution, as we did in 
Advisory Opinion 01-01 that 

 
Rule 21-800(A) requires that candidates for judicial office "refrain from 
campaign fund-raising activity which has the appearance of impropriety." 
Fund-raising activity by the campaign committee of a candidate for judicial 
office has a greater risk of the appearance of impropriety after the candidate 
has successfully been elected to the office. However, we do not read Rule 21-
800(A) to be a prohibition of such activity, particularly because of the other 
protections of the Code of Judicial Conduct, including the requirement of Rule 
21-800(C) that fundraising be managed by a campaign committee. 
 

 
Very truly yours, 

 
James J. Wechsler 

            Chair 
JJW:ow 
 
cc:      Hon. Marie Baca 

Hon Kevin Fitzwater 
Paul L. Biderman, IPL Director  
Professor Robert L. Schwartz 



 
 
 

Advisory Committee on the Code of Judicial 
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Hon. Frank H. Allen, Jr., Chairman  
Hon. Marie A. Baca 
Hon. James J. Wechsler 
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 February 14, 2001 

Judge, 
NM 

Re: Judicial Advisory Committee Opinion 01-01 

The Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 

has received your January 4, 2001 letter requesting advice 

concerning the application of Rule 21-800(E) NMRA 2000 

(effective February 16, 1995) of the Code of Judicial Conduct 

to your campaign for judicial office. We understand from your 

letter that after the election, your campaign sought 

contributions to retire outstanding campaign debt and incurred 

additional fund raising debt to do so. Thirty days after the 

certification of the election results, your unpaid campaign 

debt exceeded the funds in your campaign account. You hope to 

obtain additional contributions to retire your remaining 

campaign debt. 

We discern two questions in your request: first, whether 



you may leave your campaign account open beyond thirty days 

after the date the election results were certified; and 

second, whether your campaign may continue to solicit and 

receive contributions to pay outstanding campaign debt after 

the thirty day period. 

Rule 21-800(E) provides: 

A candidate for judicial office in either a 
partisan or retention election who has unused 
campaign funds remaining after election, and after 
all expenses of the campaign and election have been 
paid, shall refund the remaining funds pro rata to 
the campaign contributors, or donate the funds to a 
charitable organization, or to the state of New 
Mexico, as the candidate may choose, within thirty 
(30) days after the date the election results are 
certified. 
 

As to the first question, we do not read Rule 21-800(E) 

to apply. Under that provision, a candidate for judicial 

office must refund funds remaining in a campaign account 

within thirty days after the date the election results are 

certified when the candidate has "unused campaign funds 

remaining after election, and after all expenses of the 

campaign and election have been paid." You have described 

that your unpaid campaign expenses exceeded any unused 

campaign funds which remained in your campaign account after 

the election. Because of your outstanding campaign debt, you 



did not have "unused campaign funds" that are covered by Rule 

21-800(E). 

The second question relates exclusively to post-election 

activity. You have indicated that your campaign has sought 

contributions to retire campaign debt after the election and 

has incurred additional campaign debt to raise those further 

funds. 

Except as may be particularly specified, a judicial 

candidate is subject to the Campaign Reporting Act, Section 1-

19-25 to 1-19-36, 16-37 (1997). Generally, the Campaign 

Reporting Act mandates reporting of expenditures and 

contributions of a candidate for public office. See id. 

The Campaign Reporting Act describes the manner in which 

campaign contributions may be used and includes the 

elimination of campaign debt as a lawful expenditure of 

campaign contributions. See § 1-19-29.1(A)(5). Subsection B of 

Section 1-19-29.1 specifically relates to candidates for 

judicial office, requiring such candidates to "solicit or 

accept campaign funds and return unused funds in accordance 

with the provisions of the Judicial Code of Conduct." This 

subsection does not address the expenditure of campaign funds. 

Thus, unless prohibited by the Code of Judicial Conduct, the 

Campaign Reporting Act permits a candidate for judicial office 

to solicit and accept campaign funds after an election in 



order to pay campaign debt. 

The Code of Judicial Conduct does not expressly prohibit 

post-election fund-raising activity. Rule 21-800(E) discusses 

unused campaign funds. The thirty-day period in the rule 

requires the prompt return of unused campaign funds. It does 

not require a campaign account to be closed within that period 

when funds are not "unused." We believe that it would be an 

overbroad reading of Rule 21-800(E) to prohibit the raising of 

campaign funds to pay campaign debt after the thirty-day 

period in which unused campaign funds are to be returned. In 

the event that your campaign raises funds that exceed your 

campaign debt such that your campaign does have unused funds, 

we believe that the policy underlying Rule 21-800(E) of the 

prompt return of unused funds dictates immediate return of 

such funds or donation in the manner provided in Rule 21-

800(E). 

Rule 21-800(A) requires that candidates for judicial 

office "refrain from campaign fund-raising activity which has 

the appearance of impropriety." Fund-raising activity by the 

campaign committee of a candidate for judicial office has a 

greater risk of the appearance of impropriety after the 

candidate has successfully been elected to the office. 

However, we do not read Rule 21-800(A) to be a prohibition of 

such activity, particularly because of the other protections 



of the Code of Judicial Conduct, including the requirement of 

Rule 21-800(C) that fundraising be managed by a campaign 

committee. 

As a result, we conclude that you may leave your campaign 

account open to receive additional contributions to pay 

remaining, existing campaign debt and distribute any excess of 

funds received after paying campaign debt immediately in the 

manner provided in Rule 21-800(E). 

Very truly yours, 

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman 
Judicial Advisory Committee 

xc: The Honorable Marie Baca 
    Professor MacPherson 
    Thaddeus P. Bejnar 
 

 

 

 

 


