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Re:  Judicial Advisory Opinion No. 06-01 
 
Dear Judge, 
 
 You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial 
Conduct for an opinion as to whether the Code of Judicial Conduct indicates 
a conflict between serving as a municipal judge pro tem and your full-time 
employment as Director of the Institute of Public Law at the University of 
New Mexico.  You have informed the Committee that you are concerned 
with the imposition of the two-dollar judicial education fee in the course of 
mandatory court costs and fees in that, as Director of the Institute of Public 
Law, this fee is administered entirely by the Institute to operate its Judicial 
Education Center. 
 
 The issue presented is whether the performance of duties as judge pro 
tem would be seen, as a result of the required imposition of costs and fees, as 
a conflict with your duties as Director of the Institute of Public Law.  We are 
of the opinion that it does not. 
 
 As you have stated, a fraction of the judicial education fee has been 
distributed to pay the salaries of administrative staff at the Institute, 
including the director.  It is appropriate that you have arranged to ensure that 
no part of these fees will go to your personal salary or benefits.  This will 
ensure that even the appearance of personal gain would be removed.  The 
Code of Judicial Conduct requires a judge to “act at all times in a manner 
that promotes public confidence in the integrity and impartiality of the 
judiciary.”  Rule 21-200(A) NMRA.  A judge must not only act in a manner 
that promotes public confidence in the integrity and impartiality of the 
judiciary; it is necessary that a judge “avoid all impropriety and appearance 
of impropriety.”  Commentary to Rule 21-200(A).  We note that courts in 
New Mexico do, as a course of law, collect other fees and costs that fund 



operations of the judiciary, such as the Court Facilities Fund and the Court 
Automation Fund, without the implication or appearance of improper self-
service.  NMSA 1978, § 35-6-1 (2003); see also NMSA 1978, § 35-14-11 
(2003). 
 
 Rule 21-500(H) NMRA mandates that “(a) judge shall not hold any 
other paid position, judicial or otherwise, that conflicts with the hours and 
duties the judge is required to perform….In no event shall other paid 
employment or compensable activity hours be performed simultaneously.”  
You are therefore required to take leave of your position as Director 
whenever you perform any duties as judge pro tem. 
 
 Otherwise, no conflicts between your duties as judge pro tem and your 
position as Director of the Institute of Public Law have been identified based 
on the issues presented.  We therefore conclude that it would be proper for 
you to assume the position of judge pro tem of the      Municipal Court, from 
time to time, as may be required. 
 

Very truly yours, 
 
 

James J. Wechsler 
Chair 
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 Professor Robert L. Schwartz  

 
 


