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Re: Judicial Advisory Opinion No. 05-05 

 

Dear Judge 

You have asked the Advisory Committee on the Judicial Code of 
Conduct for an opinion concerning your teaching a class on the 
Fundamentals of Evidence at the T.V.I. Legal Assistance Program. You 
advised that you will teach the class in the early evenings, that your 
duties will not conflict with your regular work hours at the court, and 
that you will be compensated for your work. 

 
Judicial Advisory Opinion No. 01-08, a copy of which is attached, 

addresses your request. As stated in that opinion, Rule 21-500(B) NMRA 
permits a judge to "teach and participate in other extra-judicial 
activities concerning the law." As further discussed in that opinion, 
Rule 21-500(A) provides that a judge must conduct the judge's extra-
judicial activities so as not to "(1) cast doubt on the judge's capacity 
to act impartially as a judge; (2) demean the judicial office; (3) 
interfere with the proper performance of judicial duties; or (4) violate 
the judge's oath and obligation to uphold the laws and constitutions of 
the United States and the State of New Mexico." Provided that you do 

not perform responsibilities related to the teaching at the court, 
during court hours, or using court resources, the Committee does not 
believe that the teaching you described raises a problem under Rule 21-
500 (A) .



In Advisory Opinion 01-08, we stated: 
 

Rule 21-600(A) permits a judge to receive compensation for extra-
judicial activities which are permitted by the Code of Judicial 
Conduct. This permission is expressly conditioned upon the 
requirements that "neither the source nor amount of such 
[compensation] gives the appearance of influencing the judge's 
official duties, or otherwise gives the appearance of impropriety." 

 
You have not provided information concerning the amount of compensation 
you will receive. Rule 21-600 (B) NMRA allows you receive reasonable 
compensation for your teaching responsibilities in the amount that a non-
judge would receive for the same work. As we stated in Advisory Opinion 
01-08, we caution "that prior to accepting any compensation, you satisfy 
yourself that the amount of compensation you are to receive is reasonable 
and does not exceed the amount that another teacher who is not a judge 
would receive for comparable teaching responsibilities." In addition, as 
noted in Opinion 01-08, you must report the compensation you receive. 
Rule 21-600(B). 
 

 
 

Very truly yours, 
   

James J. Wechsler  
Chair 
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