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Dear 

 
You have asked the Advisory Opinion on the Code of Judicial 

Conduct for an opinion as to whether the Code of Judicial Conduct 
permits you and your husband to rent a warehouse to the Region 
Drug Task Force. You have informed the Committee that you and your 
husband own a warehouse in the town in which you are a judge and that 
the deed is in your name only. The Drug Task Force may be interested 
in renting the building to store vehicles. Your husband would be the 
contact person and you would not be personally involved. You have 
advised that your jurisdiction for possession of illegal drugs is 
limited to under one ounce of marijuana and that you do not recall 
ever sitting as judge in a case filed by the Drug Task Force in the 
three years that you have been a judge. You note that the drug 
possession cases that you handle are usually incident to a traffic 
stop and that you will occasionally handle a traffic citation issued 
by an officer on the Drug Task Force. 
 

Rule 21-200(A) NMRA of the Code of Judicial Conduct requires a 
judge to "act at all times in a manner that promotes public confidence 
in the integrity and impartiality of the judiciary." Rule 21-500 (D) 
(2) NMRA addresses a judge's extra-judicial activities. It permits a 
judge to hold and manage real estate, subject to the requirements of 
the Code. It prohibits a judge from engaging in extra-judicial 
activities that "cast doubt on the judge's capacity to act" or that 
interfere with the impartiality as a judge or that "interfere with the 
proper performance of judicial duties." Rule 21-500 (A) (1), (3). It 
prohibits business activity that involves the judge in a continuing 
business relationship with "persons likely to come before the court on 
which the judge serves." Rule 21-500 (D) (1) (by". 
 

On the basis of these rules, the Committee believes it would not 
be appropriate for you to rent the building to the Drug Task 

 
 
 
 
 



Force. Regardless of whether you only handle occasional cases 
involving an officer of the Drug Task Force, as a matter of course, 
officers of your municipality's police department regularly appear in 
your court. It is the Committee's understanding that the Drug Task 
Force includes members of this police department. 
 

A judge must not only act in a manner that promotes public 
confidence in the integrity and impartiality of the judiciary; it is 
necessary that a judge "avoid all impropriety and appearance of 
impropriety." Commentary to Rule 21-200(A). Even though members of 
your municipality's police department who appear before you may not be 
members of the Drug Task Force, there is little if any distinction in 
the minds of the general public between members of the Task Force and 
other members of the police department. As a result, if you were to 
rent the building to the Task Force, you would create the appearance 
of engaging in a business relationship with police officers. When 
viewed in this manner, a business relationship with the Drug Task 
Force would be prohibited by Rule 21-500(A) (1) in that it would 
involve you in a continuing business relationship with representatives 
of the police department, which, through the same or other 
representatives, regularly appears in your court. Moreover, such a 
relationship would have the potential of either casting doubt on your 
ability to act impartially in matters involving members of the police 
department, contrary to Rule 21-500(A)(1), or, interfering with your 
performance of your judicial duties, in violation of Rule 21-500 (A) 
(3), because you would be required to recuse in cases involving the 
Drug Task Force or other members of the police department. See Rule 
21-400(A)(1) NMRA (requiring a judge to recuse if "the judge's 
impartiality might reasonably be questioned," including when the judge 
has a personal bias concerning a party). Further, because you are 
an owner of the property, it does not matter that you would not be 
involved in the active management of the property. 
 

We therefore conclude that it would be improper for you to lease 
your commercial building to this law enforcement agency while serving 
as a municipal judge. 

 
Very truly yours, 

James J. Wechsler 
JJW:ow 
cc:  Hon. Marie A. Baca 

Hon. Kevin L. Fitzwater  
Paul Biderman, Esq.  
Thaddeus Bejnar, Esq. 
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