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June 1, 2005 
 
 
The Honorable 
 
 

Re: Advisory Opinion No. 05-03 
 
Dear Judge: 
 

You have asked this advisory committee whether the Code of 
Judicial Conduct permits you to write a letter of endorsement for 
a judge who has applied to a judicial nominating commission for 
appointment to a judicial vacancy. The committee has concluded 
that you are permitted to do so. 
 

Rule 21-200(B) NMRA of the Code of Judicial Conduct 
prohibits lending the prestige of judicial office for the private 
benefit of any person. The official code commentary to that 
section applies that the rule to letters of reference as follows: 
 

Although a judge should be sensitive to possible abuse of 
the prestige of office, a judge may, based on the judge’s 
personal knowledge, serve as a reference or provide a letter 
of recommendation. 

 
The next paragraph in the commentary to the same section of 

the Code further authorizes judges to cooperate with the judicial 
nominating process and to respond to official inquiries from 
nominating commissions about nominees. While that paragraph does 
not explicitly authorize letters of reference by judges on behalf 
of nominees for judicial vacancies, we read that second paragraph 
as supplemental to the general authorization to write letters of 
reference. That is, this second address issues specific to the 
formal judicial nominating process, while the preceding paragraph 
authorizes letters of recommendation in general. 
 



We therefore conclude that the Code of Judicial Conduct 
permits you to write a letter to a judicial nominating 
commission, based on your personal knowledge, supporting their 
nomination of a judge for appointment to the bench. 
 

Very truly yours, 
 
 
 

James J. Wechsler 
Chair 

 
JJW: ow 
 
cc: Hon. Marie A. Baca 
 Paul Biderman, Esq. 
 Thaddeus Bejnar, Esq. 


