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Re: Advisory Opinion No. 04-04 

 

Dear Judge 

  

 You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial 
Conduct for an opinion concerning the propriety of your participating 
in certain charitable fund-raising activities. Specifically, you have 
advised the committee that employees of your court are interested in 
participating in a two-day relay event which raises funds for cancer 
research. You have inquired whether you can participate in a "Dunk a 
Judge" activity involving a "dunking" booth. It is our understanding 
that participants will pay something of value to the charitable 
organization to try to "dunk" the participating judge with water. 
 

Two provisions of the Code of Judicial Conduct are directly 
relevant to your request. Rule 21-200(8) NMRA prohibits a judge from 
lending the prestige of judicial service to advance the private 
interest of others. Rule 21-500 (C) NMRA specifically addresses a 
judge's participation in charitable activities. Rule 21-500 (C)(3)(b) 
provides: 

 
A judge. . . as an officer, director, trustee or non-legal 

advisor, or as a member or otherwise: 
 

(iv) shall not use or permit the use of the prestige of 
judicial office for fund-raising or membership solicitation. 
 
The proposed activity, by its nature, uses the prestige of 

judicial service to attract participants who will make contributions 
to try to "dunk" a judge. Promotion of the fundraising event using 
judge's names or stating the involvement of judges directly involves 
the judges in the fundraising. Some persons may attend only because of 
a particular judge or judges' presence. Attendees may participate in 
the activity in order to curry favor with the judge. As a result, the 
"Dunk a Judge" activity is based on the prestige of the judge in order 
to attract participants. 
 

We conclude that the Code of Judicial Conduct does not permit you 



to engage in a "Dunk a Judge" dunking booth for charitable purposes. 
 

Very truly yours, 

 

  James J. Wechsler 

 
JJW:ow 
 
cc: Hon. Marie A. Baca  

Paul Biderman, Esq.  
Thaddeus Bejnar, Esq. 

 


