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 The Honorable 

Re: Judicial Advisory Opinion 03-02 

Dear Judge  

As an attorney you prepared a program which aired statewide on KNME- TV Channel 5 

prior to your becoming a probate judge. The program concerned wills, trusts, probate and health 

laws and were meant to be a community service, geared at informing a lay audience about 

important legal topics. You have been requested by KNME to revise the program and prepare new 

material. During the intro of the show you will be called "Judge ____” .Also you will be paid a fee 

for writing and presenting the program with royalties on the sales of videotape of the show. 

Your main concern is that you have no control as to when these programs are aired. For instances 

they could be aired during pledge drives to raise funds for KNME. The show could be aired 

nationally by PBS affiliates out of state during pledge drives. Also there could be a follow-up show 

that you would host with local attorneys answering  

 

questions from viewers that would be aired during a pledge drive. 



It is also contemplated that KNME would offer copies of your book ____ and/or videotapes 

of the show during pledge drives and other fund- 

raising activities. 

Your question to this committee is whether this relationship between a probate judge and 

KNME would violate the Code of Judicial Conduct. Clearly a judge may speak, write, lecture, 

teach and participate in other extra-judicial activities concerning the law, the legal system and the 

administration of justice, Rule 21-500(B). 

Although the Code does not require a probate judge to comply with some parts of the Code 

(Rule 21-901(C) NMRA 2003), it does require that a probate judge comply as follows: 

1. A judge shall respect and comply with the law 

and shall act at all times in a manner that promotes public 

confidence in the integrity and impartiality of the judiciary. 

Rule 21-200(B) NMRA 2003. 

2. A judge shall not engage in financial and business 

dealings that (a) may reasonably be perceived to exploit the 

judge's judicial position. Rule 21-500(D)(1)(a) NMRA 2003. 

3. A judge as a member or otherwise shall not personally 

participate in the solicitation of funds or other fund-raising 

activities. Rule 21-500(C)(3)(b)(iv) NMRA 2003. 

The commentary to these rules is helpful in answering your question. "The test 

  

for appearance of impropriety is whether the conduct would create in reasonable minds a 

perception that the judge's ability to carry out judicial responsibilities with integrity , impartiality 

and competence is impaired". (Commentary Rule 21-200, Paragraph B) 



The prohibition to a judge participating in fund-raising activities requires that the judge 

"personally" participate. A judge must not engage in direct individual solicitation of funds. Since 

the Code allows ajudge's name and judicial designation to appear on organization letterhead for 

fund-raising solicitation (Commentary Paragraph C (3)(b) Rule 21-500), it would not be a 

violation of the Code for the judge's name to be aired during a fund-raising event if the judge did 

not personally participate or engage in direct individual solicitation. 

It is the committee's opinion that the business relationship between you and KNME is 

permissible for a probate judge to participate in as long as you do not personally participate in any 

fund-raising activities and that this extra-judicial activity does not interfere with the proper 

performance of your judicial duties. 

Very truly yours, 

      Frank J. Allen, Jr. 
Chairperson 
Judicial Advisory Committee 

 


