
Apri1 22, 2002 

Re: Judicial Advisory Committee Opinion No.02-3

Dear: 
 
You have asked this committee for an opinion on two matters: (1) whether 

you may act as a judge pro tempore after your retirement and also operate a 
private investigator business; and (2) whether you may write a letter of 
recommendation on behalf of a convicted felon applying for a pardon. 

 

With regard to your first question, we do not express an opinion as to 
the applicability of the Code of Judicial Conduct to a retired judge. However, 
because a judge pro tempore acts as a judge, we believe that a judge pro 
tempore comes within the applicability of the Code of Judicial Conduct for the 
purposes of your inquiry. See Rule 21-901(A) NMRA 2002 ("[A] person who serves 
as a full-time or part-time judge is a 'judge' within the meaning of this 
Code."). We assume that you would act as a judge pro tempore only on a part-
time basis.  

 
A part-time judge may engage in remunerative activity subject to the 

requirements of the Code of Judicial Conduct. Rule 21-500(D) NMRA 2002. The 
Code prohibits financial and business dealings of a judge that "may reasonably 
be perceived to exploit the judge's judicial position" or "involve the judge 
in frequent transactions or continued business relationships with those 
lawyers or other persons likely to come before the court on which the judge 
serves." Rule 21-500(D)(1). It requires recusal if a judge's impartiality 
might reasonably be questioned, including when a judge has personal knowledge 
of the facts or an economic interest in the subject matter. Rule 21-400(A) 
NMRA 2002. It requires a judge to act in such a manner that "promotes public 
confidence in the integrity and impartiality of the judiciary" and to not use 
the prestige of the position to advance the private interest of the judge. 
Rule 21-200(A), (B) NMRA 2002. Therefore, the Code of Judicial Conduct will 
not permit you to serve as a judge pro tempore if such service provides the 
appearance that it is used to obtain or assist clients of a private 
investigation business, if 



 

your partiality might reasonably be questioned, or if there is any conflict, 
direct or indirect, between the service of clients of the business and service 
to the court. This prohibition would also embrace circumstances in which there 
is an appearance that acting as a private investigator and a judge pro tempore 
could materially influence, directly or indirectly, another judge or court 
personnel. 

Your second question invokes the provision of Rule 21-200(B) that 
prohibits a judge from lending the prestige of judicial office to advance the 
private interest of others. Our research indicates that the majority of states 
which have addressed this question have held that such recommendations should 
be avoided, even if the judge has a personal basis for the recommendation, 
unless the recommendation is in connection with a criminal case which the judge 
handled. See Cynthia Gray, Recommendations by Judges, 11 (American Judicature 
Society 1996).  We do not believe that a judge's recommendation based on 
personal, rather than professional information, will provide such material 
information so as to overcome the danger of the appearance of a judge's use of 
judicial office to sway the decision of the executive branch of government. See 
id. 

 
 

 
Very truly yours, 

Frank H. Allen, Jr. 
Chair 
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