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Dear  

Advisory Opinion No.02-06 

You have requested that the Advisory Committee advise you 
concerning the propriety of your service on various boards and 
committees upon which you have been requested to serve. 

The Code of Judicial Conduct addresses a judge’s extra-judicial 
activities in Rule 21-500 NMRA 2002.  Rule 21-500 (A) provides: 

A judge shall conduct all of the judge’s extra-judicial 
activities so that they do not: 

(1) cast doubt on the judge’s capacity to act impartially 
as a judge; 

(2)  demean the judicial office; 

      (3) interfere with the proper performance of judicial 
duties; or 

(4) violate the judge's oath and obligation to uphold 
the laws and constitutions of the United States and the 
State of New Mexico. 

Rule 21-500 specifically addresses a judge's appointment to a 
governmental committee or commission, prohibiting a judge from 
accepting such a position "that is concerned with issues of fact or 
policy on matters other than the improvement of law, the legal 



  
 

system or the administration of justice." Rule 21-500(C)(2). The rule 
permits a judge to "serve as an officer, director, trustee or non-legal 
advisor of an organization or governmental agency devoted to the 
improvement of the law, the legal system or the administration of 
justice" or of a non-profit "educational, religious, charitable, 
fraternal, or civic organization" subject to certain limitations and 
other requirements of the Code. Rule 21-500(C)(2)(3). These limitations 
preclude a judge from serving as an officer, director, trustee or non-
legal advisor for an organization that will either "be engaged in 
proceedings that would ordinarily come before the judge" or "be engaged 
frequently in adversary proceedings in the court of which the judge is 
a member or in any court subject to the appellate jurisdiction of the 
court of which the judge is a member." Rule 21-500(C)(3)(a) Rule 21- 
500 also limits a judge who serves a non-profit organization from 
engaging in the solicitation of funds or other fund-raising activities 
and prohibits a judge from using or permitting the use of the prestige 
of "the judge's office for fund-raising purposes. Rule 21-500(C)(3)(b).

Your request describes five circumstances.  We discuss each in 
turn. 

1. Santa Fe Sister City Committee. You state that you have been 
asked to serve as the president of the Santa Fe/Spain Sister City 
Committee for the City of Santa Fe. You indicate that you would be 
expected to serve as a goodwill ambassador and that the organization, a 
non-profit, does not solicit funds and is essentially a cultural 
organization that promotes goodwill and cultural and artistic exchanges 
between the City of Santa Fe and its sister city in Spain. From your 
description, we understand the organization to be a non-profit 
organization rather than a governmental committee. Rule 21-500(C) (3) 
permits you to serve as an officer of a non-profit civic or educational 
organization, provided that the organization will not be engaged in 
proceedings that would ordinarily come before you or be engaged 
frequently in adversary proceedings in your court or in a court subject 
to your appellate jurisdiction. As long as your service as president of 
the organization does not interfere with the proper performance of your 
judicial duties or otherwise conflict with Rule 21-500(A), we believe 
that you may serve as president of the organization. Moreover,      
Rule 21-500(C)(2) permits you to represent the City of Santa Fe in 
connection with educational or cultural activities. 

(2) Museum of Spanish Colonial Arts. You indicate that you would 
like to serve as a board member of the Museum of Spanish Colonial Arts. 
The museum operates the annual Spanish market in Santa Fe and recently 
opened a museum to house a Spanish colonial 
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arts collection. The museum also plans educational activities for 
children. The board of directors has the responsibility of soliciting 
funds for its operations. You stated that you would not participate in 
fund-raising and would like to serve on the education subcommittee 
which fosters programs for children. Under Rule 21-500(C)(3), a judge 
may serve as a director of a non-profit charitable organization if 
other requirements of the Code are met and if the organization is not 
likely to be engaged in proceedings that would ordinarily come before 
the judge or be engaged frequently in adversary proceedings in the 
court of which the judge is a member, or a court subject to the 
appellate jurisdiction of the judge's court. You have not indicated 
that the museum is likely to be engaged in such litigation. As you are 
aware, Rule 21-500(C)(3)(b) precludes a judge serving as a director of 
a charitable organization from personally participating in fund-
raising activities. We believe that you may serve as a director of the 
museum provided that it is not likely to be engaged in litigation that 
would preclude your service and provided that you do not engage in 
membership solicitation or fund-raising activity. Further, your service 
would be subject to the general provisions of Rule 21-500 (A). 

(3) Catherine Center for Youth and Family Education. You have 
also been asked to serve as a director or non-legal advisor of a newly 
formed non-profit organization, the Catherine Center for Youth and 
Family Education. This organization was created to pursue the 
acquisition of property, formerly the St. Catherine Indian School, to 
house and operate programs for children and families in need. The 
organization intends to solicit funds to acquire and improve the 
property to use it for educational and social services programs. You 
indicate that the structure of the organization has not yet been 
established. Although you do not know the specific functions to be 
performed by the organization because of its formative nature, we 
foresee a problem with your serving as a director or non-legal advisor 
of the organization. Because the intent of the organization is to 
provide educational and social services programs for children and 
families in need, it appears likely that the organization, or its 
activities, will be involved in court proceedings, either directly or 
through court referrals. Under these circumstances, Rule 21-500(C)(3) 
(a) would not permit you to serve as a director or non-legal advisor of 
the organization. You have further informed the Committee that as a 
graduate of the St. Catherine Indian School, you have historical 
knowledge that may be helpful to interested parties concerning the 
property. We believe that it is permissible for you to provide such 
information to interested parties. 
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(4) New Mexico Juvenile Justice Advisory Committee. The Juvenile 
Justice Advisory Committee is appointed by the Governor to perform 
functions in connection with the federal Juvenile Justice and 
Delinquency Prevention Act of 1974 (the Act) including approval of a 
state plan "reflecting statewide goals, objectives and priorities for 
the expenditure of federal funds under the federal act" in conjunction 
with the Children, Youth and Families Department and approving 
applications submitted pursuant to the Act. NMSA 1978, § 9-24-16(A) 
(1992). Other members of the committee are representatives of agencies 
and persons serving, providing service to, or having interest in the 
juvenile justice system. See 28 CFR, § 31.302 (1995). Generally, a 
judge may not serve on a governmental committee that deals with 
factual, or policy issues. Rule 21-500(C)(2). However, the Code of 
Judicial Conduct permits a judge to serve on a governmental committee 
if the issues before the committee concern "the improvement of the law, 
the legal system or the administration of justice." Id. Of course, such 
service is subject to the mandate of Rule 21-100 that a judge preserve 
the integrity and independence of the judiciary. The overall purpose of 
the Act is the fostering of juvenile justice and delinquency prevention 
programs. See 42 U.S.C. § 5602 (1992). It is our understanding that in 
New Mexico such programs include those focusing on juvenile probation, 
release from detention, reporting, community custody on pretrial 
release, shelter homes, and expedited processing of juvenile cases. 
These types of programs are directly related to the function of our 
children's courts in the handling of juvenile proceedings. Thus, we 
consider this type of programming to fall within the purview of the 
administration of justice. Nor does it appear from the information that 
we have available to us that your service on this committee would, in a 
general manner, cast doubt upon your ability to act impartially as a 
judge so as to violate Rule 21-500(A)(1). The committee consists of 
representatives of the varied interests within the juvenile justice 
system and is not designed to, and does not on its face, promote any 
particular view or position. We caution you that if it appears to you 
that the committee is no longer balanced in its membership, does not 
focus on the administration of juvenile justice programs, promotes a 
particular view or position within the juvenile justice system, or 
casts doubt on your ability to act impartially as a judge or the 
independence of the judiciary in any way, you must resign your 
membership on the committee. 

(5) Attendance and Participation in Community Meetings Addressing 
Youth and Family Issues. You have informed us that as a children's 
court judge you are frequently asked to attend meetings of public and 
private organizations to address issues affecting children and 
families. You have inquired whether it is appropriate for you to attend 
these meetings, discuss your 

4 



  

 

perspective on the issues, and answer questions posed to you. We assume 
that these meetings are unconnected to any fund-raising or membership 
activity. Under Rule 21-500, a judge may speak about the law, the legal 
system, and the administration of justice, subject to the requirements 
of the Code of Judicial Conduct. You are thus permitted to address 
groups interested in the legal process and explain the law and the 
legal system. This activity is subject to the other provisions of the 
Code, including Rule 21- 500(A), requiring that you not cast doubt on 
your ability to act impartially. Consequently, you must be careful not 
to give legal advice, render advisory opinions, comment on pending 
cases, or take other action that would impair your ability to 
impartially perform your judicial responsibilities. Because the 
appearance of impartiality is also an issue, you should take care not 
to create an improper appearance concerning your impartiality with the 
selection of groups to which you speak. 

Lastly, we have an additional observation that relates to your 
inquiry in the overall sense. You have not stated the amount of time 
you would spend with each of the activities discussed. We note the 
provision of Rule 21-500(A) (3) that prohibits a judge from conducting 
the judge's extracurricular activities in a manner that would 
"interfere with the proper performance of judicial duties." This 
provision prohibits a judge from spending too much time on extra-
judicial activities if the activities then affect the judge's ability 
to properly perform the judge's judicial responsibilities. 

 

 

Subject to the discussion set forth in this opinion, the 
Committee believes that you may engage in each of the activities 
contained in your request with the exception of the Catherine Center 
for Youth and Education.  

 

Very truly yours 

Frank H. Allen Jr.  
Chairperson 
Judicial Advisory Committee 
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