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Dear 

You have asked our opinion as to whether a Magistrate Judge who has 
no opposition in the primary election but has opposition in the general 
election can campaign prior to the primary with signs and other 
advertisement promoting his or her candidacy.

Candidates for Magistrate Judge in a partisan election, including 
the incumbent judges are permitted to participate in the electoral 
process subject to certain requirements. These requirements of what a 
candidate shall and shall not do are found in Rule 21-700 B (Candidates 
for Election to Judicial Office). 

There is nothing in these requirements that prohibits a judicial 
candidate from campaigning in the primary, even though he or she does 
not have primary opposition.

A judicial candidate such as yourself should also be aware of Rule 
21-800 D (Unopposed Candidates in Partisan Elections) which provides 
what the judicial candidates are required to do with uncommitted 
campaign funds where the candidate is unopposed or becomes unopposed in 
the campaign. 

It is the committee' s opinion that a magistrate judge who has 
opposition in the general election but not in the primary election is 
in a partisan contested election and may campaign in the primary 
election within the requirements of Rule 21-700 B. 
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