
  

Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct 

February 19, 2002 Hon. Frank H. Allen, Jr., Chairman 
Hon. Marie A. Baca 
Hon. James J. Wechsler 
Prof . William MacPherson 

Re: Advisory Opinion 02-01 

Judge Dear 

You have requested an advisory opinion from the Advisory Committee 
on the Code of Judicial Conduct concerning the use of the title of 
judge in campaign advertising. Specifically, you ask whether you may 
state in your advertising: "Please elect              to the 
Magistrate Court" when you are currently the incumbent probate judge. 

The Code of Judicial Conduct permits a candidate for election to 
judicial office to use advertising that is within the bounds of proper 
judicial decorum if the advertising is not misleading. Rule 21-700(B) 
(6) NMRA 2002. Under the Code, a candidate for election to judicial 
office may not "misrepresent the candidate's identity, qualifications, 
present position or other material fact." Rule 21-700(B)(4)(d). Rule 21-
700(B) applies to all candidates for a judicial office, regardless of 
whether the candidate is the incumbent, a judge, a retired judge, or 
someone who has never served in a judicial office. Rule 21-900 NMRA 
2002. The Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct has issued 
an opinion concerning your specific question under the previous version 
of Rule 21-700. See Advisory Opinion 92-3. At that time, Rule 21-700(C) 
prohibited a judge from using any misleading campaign advertisement. The 
request for the opinion posed the following question. 

What if the candidate is a lower court judge running for 
higher office? Should s/he be required to identify the court 
in which s/he is currently serving if the word "judge" is 
used in campaign literature and advertising? Example: "Judge 
Smith for District Judge" instead of "Mary Smith, Probate 
Judge, for District Court"? 



  

 
 

The opinion answered the question in the affirmative, stating:

A judge who is running for a judicial position in a higher 
court should not advertise him/herself as a judge without 
identifying the lower court position that s/he currently 
holds. 

The current version of Rule 2l-700(C) also prohibits misleading 
campaign advertising and specifically addresses the misrepresentation 
of a candidate's identity and position. The ruling of Advisory Opinion 
92-3 is applicable under the current Code of Judicial Conduct. 

Very truly yours, 

 
Frank H. Allen, Jr.  
Chair, Judicial 
 Advisory Committee 
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