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The Honorable 
 

 
Re:  Judicial Advisory Opinion 01-08

Dear Judge 

You have requested an opinion from the Advisory Committee on the 
Code of Judicial Conduct concerning compensation for teaching a class 
on juvenile justice at a local four year college. The class will meet 
three to four times on Saturday morning. You estimate that you would 
spend twelve to sixteen hours in the classroom and have additional 
class preparation time. You would not perform any of the work related 
to the teaching activity at the courthouse or during the working hours 
of the court, and you would not use any court material or sources in 
connection with the teaching activity. You further state that you would 
not be an employee of the college. 

Rules 21-500(A) and 21-600(A) and (B) NMRA 2001 of the Code of Judicial 
Conduct specifically address a judge’s extra-judicial activities and 
compensation therefor. Under Rule 21-500(A), a judge must conduct the 
judge’s extra-judicial activities so as not to:  “(1) cast doubt on the 
judge’s capacity to act impartially as a judge; (2) demean the judicial 
office; (3) interfere with the proper performance of judicial duties; 
or (4) violate the judge’s oath and obligation to uphold the laws and 
constitutions of the United States and the State of New Mexico.”  The 
teaching that you have described does not on its face violate these 
provisions.  You will be teaching a subject that relates to the law, 
and you will not be performing responsibilities related to the teaching 
at the  



  

court, during court hours, or using court resources. We assume that the 
manner in which you will be performing your teaching responsibilities 
would not cast doubt on your capacity to act impartially as a judge or 
violate your oath and obligation to uphold the laws and constitutions. 
Moreover, Rule 21-500(B) specifically permits a judge to "teach and 
participate in other extra-judicial activities concerning the law." 

 

Rule 21-600(A) permits a judge to receive compensation for extra-
judicial activities which are permitted by the Code of Judicial 
Conduct. This permission is expressly conditioned upon the requirements 
that "neither the source nor amount of such [compensation] gives the 
appearance of influencing the judge's official duties, or otherwise 
gives the appearance of impropriety." Id. You have advised that you 
would be compensated approximately $750 for your teaching 
responsibilities. You have not provided us with any information that 
indicates that such an amount or the fact that you would be paid by the 
college gives an improper appearance. Rule 21-600(B) states that extra-
judicial compensation should not exceed "a reasonable amount for the 
activities performed," and "what a person who is not a judge would 
receive for the same activity." We caution, therefore, that prior to 
accepting any compensation, you satisfy yourself that the amount of 
compensation you are to receive is reasonable and does not exceed the 
amount that another teacher who is not a judge would receive for 
comparable teaching responsibilities. 

Lastly, we point out that Rule 21-600(B) requires a 
judge to report extra-judicial compensation. 

 

Very truly yours, 

Frank H. Allen, Jr. 
Chairman  
Judicial Advisory Committee 
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