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Dear  

You have requested an advisory opinion as to whether a probate 
judge can accept a fee for writing a newspaper column. You have 
indicated that the column would not be written at the court, and we 
assume that employees of the court would not participate in the 
production of the column. You indicate that the column might discuss 
probate and court issues. 

A probate judge is not subject to the provisions of the Code of 
Judicial Conduct specifically relating to extra-judicial activities 
and compensation. Rule 21-901(C)(1)(f) NMRA 2001(exempting probate 
judges from compliance with Rule 21-600 NMRA 2001). Nevertheless, a 
probate judge must ensure that the judge's extra-judicial activities 
comply with Rule 21-500 (A) NMRA 2001 so as not to: "cast doubt on the 
judge's capacity to act impartially as a judge;" "demean the judicial 
office;" and "interfere with the proper performance of judicial 
duties." A probate judge has the responsibility to observe high 
standards of conduct to preserve the integrity and independence of the 
judiciary, Rule 21-100 NMRA 2001, to avoid lending the prestige of the 
judge's office to advance the judge's private interest, Rule 21-200(B) 
NMRA 2001, and to act in a manner that promotes the public confidence, 
avoiding the appearance of impropriety, Rule 21-200 (A). A probate 
judge may not engage in financial and business dealings that "may 
reasonably be perceived to exploit the judge's judicial position. Rule 
21-500(D)(1)(a). 

 

 

 

 

 



 

A judge may write about the law, the legal system, and the 
administration of justice subject to the requirements of the Code of 
Judicial Conduct, Rule 21-500(B). We assume that the newspaper 
articles are designed to educate the public about probate matters and 
court procedures and that they would not infringe upon any of the 
rules of the Code of Judicial Conduct discussed above in content. We 
further assume that the compensation does not exceed what is 
reasonable. Moreover, we understand that you have written such 
articles for compensation prior to the time that you became a probate 
judge and that you are not currently engaged in the active practice of 
law. We believe that this past activity and inactive practice minimize 
any possible appearance of exploitation of your judicial position. See 
Rule 21-500 (D) (1) (a). 

With this basis, we do not believe that the fact that you are 
compensated to write the articles does not, in and of itself, violate 
the Code of Judicial Conduct. 

Very truly yours, 

 

Frank H. Allen, Jr.           
Chair, Judicial Advisory Committee 


