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Re: Judicial Advisory Opinion No. 18-05

Do QBRI

Through a grant funded by the New Mexico Public Education Department, the
school district in your jurisdiction, the juvenile probation office of the district court,
and you as municipal court judge have partnered to participate in a truancy
intervention court. You describe the program as education-based, designed to reduce
truancy and to provide tutoring and family support to students and families.

In the program, students and parents receive a letter scheduling them to attend
a voluntary meeting with a school administrator, a school truancy officer, and
yourself to discuss an education and truancy-reduction plan. The meetings are held
in your courtroom, and you wear your judicial robe. Nevertheless, you stress at the
outset of the meeting that your court does not have any jurisdiction and that you may
not make any court orders. The goal of the meetings is to develop a plan for each
student that may include tutoring, recovery of lost class credits, counseling, and other

referrals.
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The program has been operating as a pilot program. You have asked the
Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct whether the Code of Judicial
Conduct permits you to participate in the program as it advances beyond its pilot

stage.

This Comittee addressed a similar request by a magistrate judge in Advisory
Opinion No. 13-05 (copy attached). In that opinion, we specifically advised that a
judge’s acting as a truancy judge after business hours in the judge’s courtroom while
wearing the judge’s judicial robe conflicted with Rule 21-301(D) and (E) NMRA of

the Code. Rule 21-301 provides in these provisions:

21-301. Extrajudicial activities in general.

A judge may engage in extrajudicial activities, except as
prohibited by law or this Code. However, when engaging in
extrajudicial activities, as judge shall not:

D. engage in conduct that would appear to a reasonable person
to be coercive; or

E. make use of court premises, staff, stationery, equipment, or
other resources, except for incidental use for activities that concern the
law, the legal system, or the administration of justice.

There is a difference in the judge’s involvement in that opinion from your
involvement in your program. In that program, the judge solely made determinations
as to the actions to be taken concerning a student’s truancy. In your program, all
participants make the recommendations. The Committee does not believe, however,
that this distinction permits your use of the court premises or your judicial robe as
part of the program. As we stated in Advisory Opinion No. 13-05, the very use of the
courtroom setting and judicial robes establish the authority of a judge. Even though
you may not be the only person making decisions as to action to be taken, your
authority is implicit in the surroundings. Again, as we stated in Advisory Opinion No.
13-05, the facts that the program is beneficial to the student and the community is not
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a factor in determining whether a judge may participate in the program under the
Code. In addition, as stated in Advisory Opinion No. 13-05, the use of your
courtroom itself is prohibited by Rule 21-301(E).

You have suggested that you need not wear your judicial robe during program
meetings. In Advisory Opinion No. 13-05, this Committee also advised that the
judge’s involvement in the truancy court was problematic under the Code even if the
truancy court were held outside of the courthouse without the judge wearing a judicial
robe. As stated in that opinion, your position as a judge is known in your community,
such that your involvement in the program meetings that you have described would
nevertheless be coercive regardless of the surroundings.

In Advisory Opinion No. 13-05, this Committee suggested that the judge could
assist the school district’s truancy court either as an advisor or as a speaker providing
general information concerning compulsory school attendance and court procedures
for violation of compulsory school attendance laws. We recommend such action to
you if you wish to continue to serve your community in this manner.

Very truly yours,
James J. Wechsler Julle J. Vargas
Co-Chair Co-Chair

cc:  Hon. Sandra W. Engel
Hon. Freddie J. Romero
Professor Robert L. Schwartz
Paul L. Biderman, Esq.



