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Prof. Robert L. Schwartz guidance on judicial ethics questions. They are not issued,
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Hon. Sandra W. Engel Court; nor are they binding.
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Re: Judicial Advisory Opinion 18-04
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You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct
whether you may serve on the election and credentials committee of your local
electric cooperative in connection with an upcoming contested election. The duties
of committee involve determining whether a person. or entity has the proper
credentials to vote in the election and the counting of the ballots.

Rule21-301 NMRA ofthe Code of Judicial Conduct permits judges to “engage
in extrajudicial activities, except as prohibited by law or. . . [the] Code.” In doing so,
however, among other proscriptions, “a judge shall not . . . participate in activities
that will interfere with the proper performance of the judge’s judicial duties;” . . . lead
to frequent disqualification of the judge;” . . . or “would appear to areasonable person
to undermine the judge’s independence, integrity, or impartiality.”
Rule 21-301(A)-(C).
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Your position as a part-time probate judge is particularly relevant to the
Committee’s analysis. First, as a probate judge, your jurisdiction is limited to
uncontested probate matters. Rule 21-004(B)(1) NMRA. As a result, the Committee
does not perceive that the proscriptions of Rule 21-301 (A)-(C) restrict your ability
to serve on the election and credentials committee. Second, as a part-time probate
judge, the Code permits you to engage in extrajudicial activities that are not
permissible for a full-time judge. See Rule 21-004(1)(a) (exempting part-time probate
judges from compliance with rules pertaining to restrictions on extrajudicial

- activities).

The Committee believes that the essential issue raised by your inquiry is
whether your service on the election and credentials committee violates Rule 21-103
(and thereby also is impermissible extrajudicial activity under Rule 21-301). Rule 21-
103 provides in pertinent part “A judge shall not abuse the prestige of judicial office
to advance the personal or economic interests of . . . others . . ..” Thus, the issue is
whether your service on the election and credentials committee abuses the prestige
of your judicial office because it impermissibly advances the interests of the
cooperative, presumably in providing a fair election. |

The Committee notes the distinction between “abusing” the prestige of judicial
office, as currently prohibited by the Code, and “lending” the prestige of judicial
office, as prohibited by the Code prior to its amendment effective January 1, 2012.
Rule 21-103. By the nature of a judge’s official position, a judge carries the prestige
of judicial office in most if not all of the judge’s actions. Rule 21-103. Thus, actions
a judge may take for the benefit of another, such as a cooperative entity, could likely
involve the lending of the prestige of judicial office. Indeed, a judge acting as a
committee member determining the ability of a person or entity to vote in an election
may attach the prestige of judicial office.

The Code permits you, however, as a part-time probate judge to practice law
or serve on a governmental committee, board, or commission, as a fiduciary, as an
arbitrator or mediator, or a business advisor. See Rule 21-004(B)(1)(a) (exempting
part-time probate judges from compliance with Rule 21-304 NMRA (Appointments
to governmental positions); 21-308(A) NMRA (Appointments to fiduciary
positions); 21-309 NMRA (Service as arbitrator or mediator), 21-310 NMRA
(Practice of law); and 21-311(B) NMRA (Financial or business activities)). In any of
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these capacities, you may be known as a judge, and with that recognition follows the
prestige of your office. Unless there are extenuating circumstances, in these capacities
you do not “abuse” the prestige of judicial office because you are specifically
permitted to publicly act in such capacities.

By analogy, the Committee does not believe that you would abuse your judicial
position by acting as a member of the election and credentials committee. Although
your judicial position may be known, the Code permits you, as a part-time probate
judge, to take actions outside of your judicial capacity that involve the interests of
others. As aresult, the Committee does not believe that your service on the committee
would violate Rule 21-103 and that itis permitted under Rule 21-301. The Committee
advises, however, that you should be sensitive to any circumstances not apparent
from your inquiry that would indicate the presence of any of the Rule 21-301
proscriptions and would prevent your service.

Very truly yours, I /\
James J. Wechsler Jutie J. Vargas W
Co-Chair Co-Chair

cc:  Hon. Sandra W. Engel
Hon. Freddie J. Romero
Professor Robert L. Schwartz
Paul L. Biderman, Esq.



