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You are the judge of a county court. The county is participating in a fundraising drive
of United Way and is requiring all departments of the county, including the court, to
participate. Specifically, it is requiring that each department hold monthly fundraising evehts,
that each employee return donation forms regardless of whether the employee is making a
donation, and that departments post fliers concerning the fundraising effort. Because the
court has a limited number of employees, the county is requiring it to join with other
departments as part of the fundraising effort. You have asked the Advisory Committee on
the Code of Judicial Conduct whether your court and its employees may participate along
with other county departments.

Your inquiry raises questions concerning the actions of court employees and the use
of court facilities under the Code of Judicial Conduct. Both relate to the permissible actions
of you as the judge.

Rule 21-307 NMRA addresses the manner in which a judge may participate in
fundraising for charitable organizations. Under Rule 21-307(A), a judge may assist such
organizations in planning fundraising, but a judge may not solicit contributions from anyone
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other than members of the judge’s family or “other judges over whom the judge does not
exercise supervisory or appellate authority.” Rule 21-307(A)(1), (2). The purpose of these
restrictions is based on the judge’s obligation “to promote public confidence in the
independence, integrity, and impartiality of the judiciary” and to avoid the appearance of
impropriety. Rule 21-102 NMRA.. Indeed, if it were to appear that a judge were soliciting
funds for a charitable organization, a reasonable question could arise as to whether the judge
would act fairly and impartially depending upon whether litigants or attorneys made
donations to the organization. See Geyh, Alfini, Lubet & Shaman, Judicial Conduct and
Ethics, (5th Ed. 2013), 9-16 (stating the concerns over participating in solicitation of funds
as intimidation of potential donors, trade of prestige of office, and expectation by donors of
return of favor). '

Court employees fall within the purview of the Code to the extent that they reflect
upon the integrity and impartiality of the court. A judge, of course, is in charge of the court,
but any appearance of impropriety on the part of court employees also affects the public
~ perception of the court as a whole. A judge, therefore, “shall require court staff, court
officials, and others subject to the judge’s direction and control to act in a manner consistent
with the judge’s obligations” under the Code. Rule 21-212(A) NMRA. See Rule 21-103
NMRA (stating that a judge may not “abuse the prestige of judicial office to advance the . . .
economic interests . . . of others, or allow others to do s0”). Thus having court employees
act on behalf of the court to solicit donations from other employees would be just as
troublesome as if the judge were doing it himself,

The use of court premises for non-judicial activities further exacerbates the issues.
Rule 21-301(E) prohibits a judge (and by extension court employees) from using court
premises and other resources for extrajudicial activities, “except for incidental use -for
activities that concern the law, the legal system, or the administration of justice.” The
exceptions are not applicable to fundraising you have described. '

The Committee advises, therefore, that neither you nor court employees may either
conduct meetings to solicit donations or post fliers promoting such donations in the court.
The Committee understands that such meetings would include court employees as well as
employees from other departments. Regardless of whether non-court employees were to
attend, any solicitation under the imprimatur of the court involves you as the judge. And,
while the Committee acknowledges that court employees may solicit charitable donations
from others in their personal capacity, the involvement of the court triggers the prohibitions
of the Code that we have discussed.
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As to the individual actions of yourself or court employees, the Committee does not
believe that the Code restricts you from making your own donations so long as the court is
not involved in the fundraising effort.

Very truly yours,

James J. Wechsler lie J. VargasW

Co-Chair Co-chair

cc:  Paul L. Biderman, Esq.
Hon. Sandra W. Engel
Hon. Freddie J. Romero
Professor Robert L. Schwartz



