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Pen:

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct two questions
concerning the application of the Code of Judicial Conduct to political contributions to the campaign
of your spouse who is a candidate for elective office: (1) whether you may make a financial
contribution to the campaign; and (2) whether your spouse may contribute to the campaign because
you hold all assets as community property with your spouse, with all funds in joint checking
accounts.

As to your first question, the Code explicitly prohibits your contribution. See Rule 21-
401(C)(4) NMRA (stating that a judge, except in circumstances not applicable, shall not “solicit
funds for, pay an assessment to, or'make a contribution to a political organization or candidate™).

There is no similarly explicit provision in the Code that addresses your second question. The
commentary recognizes, however, that members of a judge’s family may “engage in their own
political activity, including running for public office[.]” Rule 21-401 comm. cmt. 3. Political activity
may involve contributions to political campaigns. See Rule 21-401(C) (including campaign
contributions with other political activity). The Code does not distinguish based on the recipient of
the contribution. Thus, although you are prohibited from contributing to your spouse’s campaign,
your spouse is not. The issue arises because your spouse does not havc separate property from which
to make such contributions.

Your spouse, however, “has full power to manage, control, dispose of and encumber” the
community funds. NMSA 1978, Section 40-3-14(A) (1975). The Committee believes that this
interest, in conjunction with the right to engage in political act1v1ty, enables your spouse to use the
funds to contribute to your spouse’s campaign.



Nonetheless, the Code imposes restrictions on your behavior with respect to your spouse’s
campaign and contributions. Under Rule 21-401(C)(2), a judge shall not publicly endorse any
candidate for public office. The commentary provides that a judge “must not become involved in,
or publicly associated with, a family member’s political activity or campaign for public office.” Rule
21-401 comm. cmt, 3. Moreover, a judge “should urge members of their families to take[] reasonable
steps to avoid any implication that the judge . . . endorse[s] any family member’s candidacy or other
political activity.” Id.

Following this rule and commentary, you must not engage in actions that appear to publicly
endorse your spouse’s campaign, and you must avoid public association with your spouse’s
campaign and contributions to the campaign. You should also urge your spouse to take reasonable
action to avoid the appearance that you are supporting the campaign or contributions to the
campaign.

Advisory opinions from other states have advised judges that a judge’s spouse may make
contributions to political campaigns from separate accounts. See Maryland Opinion Request 2016-23
(advising that a judge’s spouse may make political contributions from other than a joint account);
Pennsylvania Informal Advisory Opinion 11/30/2010 (advising that a judge’s spouse may make a
political contribution from an account soley in the spouse’s name). These advisory opinions are not
from community property states. In the only opinion the Committee has been able to find from a
community property state, a recent Louisiana advisory opinion advises that a judge’s spouse may use
community funds to contribute to the spouse’s campaign if, among other requirements, the judge’s
name does not appear on the check. Louisiana Advisory Opinion, May 5, 2017 (attached).

In New Mexico, also a community property state, even if your spouse created a separate
account to make the contributions, the funds would continue to be community property.! The
creation of a separate account to make the contributions would thus seem in the legal sense to be a
matter of form over substance. As demonstrated by the Louisiana advisory opinion, however, for
campaign reporting purposes, your name would not appear on checks from a separate account. Such
separation minimizes the appearance that you are endorsing your spouse’s campaign merely because
community funds are used to make the contributions. Indeed, as the Committee has expressed, your
spouse has full authority to manage and dispose of community funds. The Committee suggests,
therefore, that you urge your spouse to create a separate account from which to contribute to your
spouse’s campaign.

Very truly yours,

Chair

""The Committee does not address the question of whether the transfer of funds from a
joint account to a separate account would transmute community funds to separate property.
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Committee members Paul L. Biderman and Robert L. Schwartz did not participate in this advisory
opinion.
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Re:  Your reguest for an ethics advisory opinion
Dear

Please be advised that the Louisiana Supreme Courl Committee on Judicial Ethics has
carefully considered your request for an ethics advisory opinion on the followi ng issues:

ISSUE 1

Is il ethically permissible for a judge, whose spouse is runaing for statewide
clective office, Lo be identified by the honorific title “Judge” in connection with
his spouse’s campaign, including in campaign materials or when the judge is
introduced at campaign Runctions or events?

ISSUE 2

Is it ethically permissible for a judge, whose spouse is running [or statewide
elective office, to contribute financially to the spouse’s campaign?

ISSUE 3

Is it ethically permissible for a judge’s spouse to use community [unds to
contribute financially to her own campaign?

The Committee, by majority vote, responds in the negative to Issues | and 2. Pursuant to
Canon 7A(2), a judge is prohibited from publicly endorsing a candidate for public office. As
such, your honorific title should not be used in any context. Nevertheless, for biographical
purposes only, your occupation as a district court judge may be cited but reference to your
specific cowrt should not be made nor should you appear in a judicial robe in any campaign
photographs. Additionally, Pursuant to Canon 7A(4), a judge is prohibited from making a
contribution 1o a candidate for public office. Thus, you may nol personally confribute to your
spouse’s campaign. '



Further, by njority vole. the Committee responds in the affirmative 1o Issue 3, provided
that the contribution: 1s nmde withour relerence to you or your judicial ofTice, yom nume not
appear on the cheek making the contribution, you are ol publicly involved. nor is there uny
public pereeption in you are publicly involved, in making the contribution, and iy conduel is
et undertaken lo doindivgetly for you that which you are prohibited from cnguging in under the
Canons,

Sincerely,
{4 AU
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