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You are an elected part-time municipal judge who practices as a criminal defense lawyer.
Because of your part-time judicial status, you are not prohibited from practicing law, except in the
court on which you serve. See Rule 21-310 NMRA (prohibiting a full-time judge from practicing
law); Rule 21-004(B)(2) NMRA (excepting elected part-time municipal judges from limitations on
practicing law except before the court on which the judge serves).

Your law firm has been contacted by a local family to represent a child in a juvenile
delinquency case. You anticipate that the case will soon be brought in the local district court. The
arresting officer in the case is a police officer for your municipality who regularly appears before you
in your court. You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct whether the
Code permits you to represent the child.

The Committee believes that you should not. Although Rule 21-004(B)(2) permits you to
practice law before courts other than your own, you may nonetheless not engage in any extrajudicial
activity, including the practice of law, that “would appear to a reasonable person to undermine the
judge’s independence, integrity, or impartiality.” Rule 21-301(C) NMRA. See also Rule 21-102
NMRA (“A judge shall act at all times in a manner that promotes public confidence in the
independence, integrity, and impartiality of the judiciary and shall avoid impropriety and the
appearance of impropriety.”). '

If you were to undertake this representation, it is likely that, in your role as advocate for your
client, you will need to interview and take a statement from the officer, and, if the case proceeds to
trial, cross-examine the officer. Because the officer regularly appears before you, it is reasonable to



believe that your position as a judge could affect the manner in which the officer responds to your
involvement. Moreover, if you were to take the case, and it is resolved even without a trial, there
could arise the reasonable perception that your rulings in cases that later involve the officer may have
been affected by your interaction with the officer in this case. As a result, the Committee believes
that the representation that you describe is not permitted under Rule 21-301(C).

Very truly yours,
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