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You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for an opinion as
to whether you may organize a concert for the benefit of the marching band of your local high school
as well as other possible concerts for charitable purposes. Prior to your appointment as a judge, you
had organized and directed at least twenty concerts at various locations, and you are experienced at

raising funds in this manner.

You have informed the Committee that you would like to perform the following tasks in
preparation for and during the concerts:

(1) connect the performers with the band directors;

(2) develop a program;

(3) schedule the concert;

(4) prepare the program and advertising material on your home computer;

(5) include your name as a sponsor, along with other sponsors, on promotional
material; '

(6) organize ticket sales, without being involved in the actual sales;



(7) advise others as to persons or businesses to approach for block ticket sales or
donations, including those you had contacted for previous concerts;

(8) confirm the fee charged by the performers; and

(9) act as the master of ceremonies, including introducing each act and thanking
SpONSOrs.

You would not receive any compensation. You would receive reimbursement only for any purchases
you incur for items purchased for a concert. If your personal stage or audio equipment is used, you
will not receive any compensation. :

The Code of Judicial Conduct generally permits a judge to engage in extrajudicial activities
that are not prohibited by law or the Code unless the activities will (1) interfere with the judge’s
judicial duties; (2) lead to frequent disqualification; (3) reasonably appear to undermine the judge’s
independence, integrity, or impartiality; (4) involve conduct that reasonably appears to be coercive;
or (5) involves the use of court resources. Rule 21-301 NMRA. The Code specifically addresses
participation by a judge in fundraising activities for charitable and non-profit organizations in Rule
21-307 NMRA.

As pertinent to your inquiry, Rule 21-307 does not prohibit a judge, subject to the
requirements of Rule 21-301, from: (1) assisting a charitable or non-profit organization in planning
fundraising events; and (2) “appearing or speaking at, receiving an award or other recognition at,
being featured on the program of, and permitting his or her title to be used in conjunction with” a
fundraising event of a charitable or non-profit organization, provided that the judge does not
“personally or expressly solicit financial support during the event.” Rule 21-307(A)(1), (3).

If viewed separately, as discussed below, the Code does not prohibit you from engaging in
any of the activities that you have described if performed on behalf of a charitable or non-profit
organization. Items (1)-(4), (6), and (8) above are activities performed behind the scenes of a
fundraising event that the Code clearly contemplates as permissible. Item (7) also does not appear
to be problematic, provided that your name is not used in any manner in connection with any
solicitation. Item (5) does not appear to present an issue in view of Comment 4 to Rule 21-307,
permitting the use of a judge’s name to appear on a charitable or non-profit organization’s letterhead
even for the purposes of solicitation of funds provided that the judge is not personally involved in
the solicitation.

With regard to Item (9), the Code permits you to act as master of ceremonies of the event.
Rule 21-307(A)(3). You are not, however, allowed to “personally or expressly solicit financial
support during the event.” /d. You have asked whether you may thank sponsors for their donations.
The Committee believes that you may not. Although it is not direct solicitation, your expressly
thanking the sponsors gives the appearance of a personal connection to the solicitation. See Rule 21-
307, comment 3 (acknowledging that, while a judge should be able to participate in community
events, “there is a potential for a judge’s presence as a major participant at a fundraising event to
exert undue influence on persons to contribute to the event’™). Someone else should be assigned that
responsibility.



Although, as discussed, the Code does not prohibit the individual items discussed, the
Committee has an overall concern that you may have too great a role in the fundraising activity that
you describe. Indeed, as mentioned above, Comment 3 to Rule 21-307 cautions about the “potential
for a judge’s presence as a major participant at a fundraising event . . . .” The Committee believes
that the same caution applies to any major participation of a judge in the event. One cannot assume
that the public will not be aware of such a significant involvement on the part of a judge. Rule 21-
307(A)(1) permits a judge to “assist” a charitable or non-profit organization in “planning related to
fundraising.” It does not contemplate that the judge manage the event.

The Committee suggests, therefore, if there is a board or other organized body of the
charitable or non-profit organization, that it manage the event and that you work directly with that
board or body to assist it in planning and carrying out the event. If the charitable or non-profit
organization does not have such a workable board, or if it is a governmental organization without
such a board, the Committee suggests that, before engaging in any of the activities discussed, a
committee of interested persons be formed to also assist the organization. See Rule 21-304(A)
NMRA (“A judge shall not accept appointment to a governmental committee, board, commission,
or other governmental position, unless it is required by law, or is one that concerns the law, the legal
system, or the administration of justice.”)

You have also raised the question about the amount of time the activities you have described
may take and whether they will interfere with your judicial duties. See Rule 21-301(A) (prohibiting
a judge from participating in extrajudicial activities “that will interfere with the proper performance
of the judge’s judicial duties”). You have stated that your experience with concerts will enable you
to engage in the activities described in less time than it would appear. The Committee cautions you
to take into account Rule 21-301(A) and not participate in any activities that will interfere with the
performance of your judicial duties. The Committee also notes Rule 21-301(E) that prohibits the use
of court resources for the activities that you have described.

Lastly, the Committee would additionally note that Rule 21-301 precludes a judge from
engaging in extrajudicial activities that “will lead to frequent disqualification of the judge.” In this
regard, we advise that, if the activities you propose would involve persons or entities who appear,
or may potentially appear in more than an infrequent manner, before your court, Rule 21-301 may
prevent or limit your activities.
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