Hon. James I. Wechsler, Co-Chari (ret.) This is an advisory opinion by the New Mexico Advisory

Hon. Julie J. Vargas Co-Chair Committee on the Code of Judicial Conduct, Advisory
Paul L. Biderman, Esq. opinions are responses to inquiries from judges seeking
Prof. Robert L. Schwartz guidance on judicial ethics questions. They are not issued,
Hon. Freddie Romero approved, or endorsed by the New Mexico Supreme Court;
Hon. Sandra Engel nor are they binding.

February 28, 2020

Re: AO 20-02

Your court has recently hired a domestic relations hearing officer who was
formerly employed by the child support enforcement division. You understand that
the hearing officer is disqualified under Rule 21-211(A)(5)(b) NMRA from hearing
child support enforcement cases on which he personally and substantially
participated while working for the child support enforcement division.

You have informed the Committee that the hearing officer has applied the
remittal of disqualification rule in a case that has come before him. In that case, the
hearing officer advised the parties of the basis for his disqualification and of their
ability to waive the disqualification. He then recessed. When the proceeding
resumed, the parties (and counsel for the child support enforcement division) agreed
on the record to waive the disqualification. They entered into a written stipulation
that was approved by a district judge.

Rule 21-211(C) provides in pertinent part:

A judge subject to disqualification under this rule, . . . may
disclose on the record the basis of the judge’s disqualification
and may ask the parties and their lawyers to consider, outside the
presence of the judge and court personnel, whether to waive
disqualification. If, following the disclosure, the parties and



lawyers agree . . . that the judge should not be disqualified, the
judge may participate in the proceeding. The agreement shall be
incorporated into the record of the proceeding.

Rule 21-211 applies to hearing officers. See Rule 21-004(C) NMRA (requiring
hearing officers to comply with portions of the code of judicial conduct, including
Rule 21-211).

In your request of the Committee, you inquire whether the procedure the
hearing officer followed complies with Rule 21-211(C) because the respondent was
not represented by counsel, and the hearing officer therefore did not, in the wording
of Rule 21-211(C), “ask the parties and their lawyers to consider” and “the parties
and their lawyers” did not agree to the waiver. As you have noted, respondents in
child support enforcement cases are not generally represented by counsel.

The Committee does not believe that there was any deficiency in the hearing
officer’s procedure. Self-represented litigants have the same standing before the
courts as litigants with counsel. See Newsome v. Farer, 1985-NMSC-096, § 18, 103
N.M. 415, 708 P.2d 327 (stating that a self-represented litigant “must comply with
the rules and orders of the court, enjoying no greater rights than those who employ
counsel”); Bruce v. Lester, 1999-NMCA-051, § 4, 127 N.M. 301, 980 P.2d 84
(stating that a self-represented litigant “is not entitled to special privileges”). If Rule
21-211(C) required involvement of attorneys regardless of whether parties have
counsel, self-represented parties would not be able to exercise their right under the
rule to proceed with the assigned judge if they do not object to the judge’s
disqualification. The Committee interprets Rule 21-211(C) to require a judge to
involve attorneys for parties only if the parties are represented by attorneys.

The Committee understands that, because of the hearing officer's previous
employment, the issue of his disqualification will arise in other cases in the future.
The Committee recommends that the Court prepare a notice to be provided to future
litigants, and their attorneys if they have attorneys, informing them that (1) the judge
is disqualified from hearing the case under Rule 21-211 and the basis for the
disqualification; (2) the parties, and their attorneys if they have attorneys, may waive
the judge’s disqualification and the procedure for doing so; (3) if a party is not
represented by an attorney, the party may consult an attorney if the party wishes to




do so; and (4) the party’s case will not be prejudiced if the party does not elect to
waive the judge's disqualification.
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Judge Julie J. Vargas did not participate in this opinion.
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