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Hon James]. Wechsler, Chair - i RE CEIVED

Paul L. Biderman, Esq.

Fot, Pretale Rogere, o | VAR 03 204,
Hon. Sandra W. Engel : : _ SUPR EME COURT
February 20, 2014 LAW LIBRARY

Re: Judicial Advisory Opinion No. 14-02

- You have asked the Adwsory Comumittee on the Code of Judicial Conduct whether the Code
of Judicial Conduct permits you, as an appointed municipal judge pro tempore, to engage inlobbying
at the New M¢x1co Legislature. You have contracts to lobby for a community college and the public

schools.

The Code has specific provisions that describe its applicability to part-time and pro tempore
judges. Under these provisions, the Code defines a “pro-tempore part-time judge” as a “judge who
serves or expects to serve once or only sporadically on a part-time basis under a separate
appointment or by contract for each period of service or for each case heard.” Code of Judicial
Conduct, Application, IV. The Code further defines a “continuing part-time judge” as a judge “who
serves repeatedly on a part-time basis by election, under a continuing appointment, or by contract.”

Code of Judicial Conduct, Application II.

The difference between these two categories is crucial to our analysis. Under Rule 21-302
NMRA, a judge may not “appear voluntarily at a public hearing, or otherwise consult with, an
executive or a legislative body or official, except” when addressing “matters concerning the legal
system or the administration of justice” or when acting-pro se concerning certain matters involving
the judge’s private interests. Thus, through Rule 21-302, the Code prohibits a judge from engaging
in most lobbying activity. A “pro-tempore part-time judge” is not required to comply with the

‘prohibition of Rule 21-302, “except while serving as a judge.” Code of Judicial Conduct,
Application, IV(A). The Code does not, however, contain the same exemption for a “continuing
part-time judge.” See Code of Judicial Conduct, Application, IV(A) (stating that a “continuing part-
time judge”.need not comply with certain provisions of the Code that do not include Rule 21-302).



You have advised the Committee that you serve under a continuing, annual contract and are
appointed by the municipal judge to serve less than ten days during the year. Although you do not
serve on a regular basis, you do serve repeatedly during the term of your contract. Moreover, your
judicial status is the result of a continuing contract in contrast to “a separate appointment or . ..
contract for each period of service or for each case.” Code of Judicial Conduct, Application, I'V.
As a result, the Committee' believes that you fall within the definition of a “continuing part-time
judge.” The Committee understands that this conclusion is a technical one that depends specifically
upon the details of your contract and appointment. It may be that, if you were able to modify those
details, you would fall within the “pro-tempore part-time judge” category. '

Very truly yours,

‘ MC sler

Chair

cc: Paul L. Biderman, Esq.
Hon. Sandra W. Engel
Hon. Freddie J. Romero
Professor Robert L. Schwartz

'Paul L. Biderman did not participate in this advisory opinion.
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