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You have been invited to submit your pottery for a Law Alumni art exhibition at the UNM

School of Law. Your pottery would be displayed along with art produced by other Law School

. alumni and staff in the School of Law forum for approximately a month. During that time people

could commit to purchase any displayed pieces, for whichfthey would take delivery after the last day

of the exhibit. You would be identified only as an artist and alumnae, not as a New Mexico state

judge. Each buyer of your work would be required to make two payments: (1) a tax-deductible

donation to the School of Law; and (2) a payment to you as the artist. Each of these two components

of the price would be fixed in advance and displayed with each piece and in an exhibit brochure.

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct whether, under the Code
of Judicial Conduct, you may participate in this exhibition under these circumstances.

Since your participation would financially benefit both the non-profit School of Law and you
personally as the artist, the answer to your inquiry lies within two sections of the Code of Judicial
Conduct: Rule 21-307 NMRA, which addresses support for charitable activities; and Rule 21-312
NMRA, concerning personal compensation for extra-judicial activities.

Rule 21-307 permits judges to assist non-profit organizations such as law schools in their
fund-raising activities, within limits. Since the adoption of the current Code of Judicial Conduct
effective January 1, 2012, judges have been afforded greater latitude than under previous codes to
attend, speak at, and even perform at charitable fund-raising events. Rule 21-307A(3); see
Committee Comment 3 (“It is generally permissible for a judge to serve as an usher or a food server
or preparer, to be part of a theatrical or musical performance with others, to introduce speakers or
present awards and to perform similar functions, at fund-raising events.”) Given this recently
increased latitude, the Committee believes that the display and sale of a judge’s artistic works in



support of a charitable cause are now permitted. While neither the rule nor the commentary directly
addresses such sales, the Committee believes that such support constitutes the same “de minimis
level of participation that is permitted and encouraged” as the examples cited in the Code comment.
While the rule prohibits “personal or explicit” solicitation by the judge, displaying a work of art for
sale does not entail the direct, personal contact this prohibition contemplates. Nor do we believe that
your participation would constitute any impermissible use of your prestige of office. See Rule 21-
103 NMRA (prohibiting a judge from abusing the “prestige of judicial office to advance the personal

or economic interests of the judge or others”).

Your participation as an artist will also entitle you to receive separate personal compensation
from purchasers of your pottery. Rule 21-312 authorizes judges to accept reasonable compensation
for their extra-judicial activities so long as those activities are otherwise permitted by the Code.
Business activities are prohibited when they create conflicts for the judge, will detract from the
judge’s time to perform the judge’s official duties, or may exploit the judge’s official position for
personal gain. Rule 21-311 NMRA. No such constraints generally apply to the production and sale
of artistic work, so you may accept reasonable compensation for pieces. Like any judge earning
outside income, you will be required to comply with the reporting requirements of Rule 21-315

NMRA.

The Committee nevertheless recommends that you consider adopting safeguards to prevent
any appearance of impropriety. First, it is preferable to note prominently that you will not be told
the identity of any buyer. You should make every effort to avoid learning the identity of any buyer,
especially if the buyer is an attorney who may appear before you or party on whose interests you may
be required to rule. Knowing the name of a buyer might later require you to recuse yourself from
a case involving that person, since you will have benefitted financially from their purchase. Second,
it is also preferable that you set a firm price in advance, and not accept a higher price, to avoid any
appearance that the buyer (should his or her identity become known) is seeking to influence you.

Very truly 5 p

James J. Wechsler
Chair

cc: Paul L. Biderman, Esq.
Professor Robert L. Schwartz
Hon. Freddie J. Romero



