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You have inquired of the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct whether the
Code of Judicial Conduct permits you to assist in establishing a teen court as a juvenile alternative
sentence program in a county outside the jurisdiction of your municipality. You have developed and
implemented such a program in your county, and the adjoining county has asked you to structure a
similar program and train facilitators and juveniles in the operation of the program. The program
is funded through a Department of Children, Youth & Families Department JTuvenile Justice Grant,
from which you would be paid $400.00 weekly, which includes your travel expenses and program
supplies. You would need to work in the other county one afternoon each week from noon to
5:30 pam.

Generally, a judge may engage in extrajudicial activity that is not expressly prohibited by the
Code of Judicial Conduct. Rule 21-301 NMRA. A judge shall not, however,

A. Participate in activities that will interfere with the proper performance of the
judge’s judicial duties;

B. Participate in activities that will lead to frequent disqualification of the judge;

C. Participate in activities that would appear to a reasonable person to undermine the
Judge’s independence, integrity, or impartiality;

D. Engage in conduct that would appear to a reasonable person to be coercive; or



E. Make use of court premises, staff, stationery, equipment, or other resources,
except for incidental use for activities that concern the law, the legal system, or the
administration of justice.

ld

Youhave provided the Committee with information that indicates that paragraphs B through
E are not applicable to your proposed activity. You do not perceive any conflict with your judicial
duties because referrals to the program would be made by the courts and officials of the adjoining
county, the program is not related in any way to any agency within vour jurisdiction, and, in any
event, your court does not have juvenile jurisdiction. You would not use any court resources in
connection with the program.

With respect to Rule 21-301, therefore, the Committee focuses its discussionon paragraph
A, whether your participation in the program will interfere with your proper performance of your
judicial duties. Because you will be compensated for your activity, Rule 21-312(B} NMRA 15 also
relevant to this discussion. It provides:

A judge shall not hold any other paid position, judicial or otherwise, that conflicts
with the hours and duties the judge is required to perform for every judicial position.
A judge shall devote the number of hours that is required by any judicial position
held. In no event shall other paid employment or compensable activity hours be
performed simultaneously.

You have informed the Committee that you would work on this teen court program by
traveling to the adjoining county Thursday aftemoons from noon to 5:30 p.m. You chose that time
because you regularly do not have cases on your docket at that time. You state that the program
would therefore not interfere with your responsibilities to your court and that you would restructure
your work schedule so that you would nevertheless be working at your court for thirty-six and one-
half hours each week.

The Committee believes that your proposed activity is consistent with Rule 21-301(A). We
reach this conclusion based on your information that your court does not regularly schedule a docket
on Thursday afternoons and that you can rearrange your schedule at your court to properly perform
all your judicial duties during the hours that you are present at the court. We would reach a different
conclusion if either you could not properly futhill your responsibilities during the time you will be
present at the court or your presence 1s required on Thursday afternoon during business hours.

We analyze Rule 21-312(B) on the same basis. The question of whether your participation
in the program “conflicts with the hours and duties” you are required to perform for your judicial
position depends upon the requirements of your position. If, as you state, you can properly perform
all the duties of your position under your rearranged schedule, which requires your presence at the
court tor thirty-six and one-half hours each week, the Commitiee does not believe that your
participation contlicts with the intent of Rule 21-312(B).



The Committee lastly notes that Rule 21-312(A) NMRA permits a judge to receive
reasonable compensation for allowed extrajudicial activities unless it would appear to a reasonable
person that such compensation would “undermine the judge’s independence, integrity, or
impartiality.” Youhave not provided information that would lead the Committee to believe that your
receiving compensation would undermine your independence, integrity, or impartiality. As to
whether the compensation is reasonable, the Committee suggests that you ascertain whether it is
corparable to what others in your community would receive for similar work.

Very truly yours, W
.;ames J. Wechsler
Chair

cc: Paul L. Biderman, Esq.
Professor Robert L. Schwartz
Hon. Freddie J. Romero



