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You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct
whether the Code of Judicial Conduct prohibits you, as a probate judge, from seeking
election to a trustee position in the electric cooperative that serves your community
and of which you are a member. You state that the cooperative is a private, non-
profit entity that is owned by its members.

Although the cooperative is a non-profit entity, it engages in the business of
providing electric service to its members. As a general rule, the Code prohibits
judges from serving as a director of a business entity. Probate judges, however, as
continuing part-time judges, are not subject to this restriction of the Code. Code of

Judicial Conduct, Application, II. Continuing Part-time Judge.



Rule 21-301 NMRA further restricts ajudges’ ability to engage in extrajud1c1al
activities, It provides

A judge may engage in.extrajudicial activities, except as
prohibited by law or this Code: "However, when engaging in
extrajudicial activities, a judge shall.not:

A.  participate in activities that will interfere with the proper
performance of the judge’s judicial duties;

B.  participate in activities that will lead to frequent
disqualtfication of the judge;

C.  participate in activities that would appear to a reasonable
person to undermine the judge’s independence, integrity, or impartiality;

D.  engagein conduct that would appear to a reasonable person
to be coercive; or

E. make use of court premises, staff, stationary, equipment, or
other resources, except for incidental use for activities that concern the
law, the legal system, or the administration of justice.

You have not provided the Committee with any specifics concerning the
activities of a trustee of the cooperative. Before seeking a trustee position, the
Committee urges that you examine the responsibilities of the position in order to
determine whether the restrictions of Rule 21-301 apply. Of course, if you become
a trustee, you may not use any court resources in connection with your trustee
activity, as prohibited in Rule 21-301(E).

The related question of your inquiry is whether the Code permits you to run in

a contested election for the trustee position. No provision of the Code directly
addresses this issue. Under the Code, a full-time judge may not be elected to a public,
non-judicial office. Rule 21-405(C) NMRA. Because, as a pari-time probate judge,
the Code does not preclude you from seeking election to a public, non-judicial office,

the Committee believes that it also does not preclude you from seeking election to a

non-public, non-judicial office. In conducting a campaign, however, the Committee



recommends that you act at all times in a manner consistent with the Code.

Very truly yours,

ames J. Wechsler
Chair
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