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You have recently assumed your position as district judge and have questions
for the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct concerning the closing
of your law practice. You were a solo practitioner. The Committee responds to your
specific questions in turn.

1. Fee to be received in personal injury case - You are expecting a
settlement check from two insurance companies to settle a personal injury case. The
check will be made payable to both you and your client. You inquire whether your
assistant may meet with your client for your client to sign the check and whether you
may then process the check through your trust account.

If the circumstances so require, a judge may continue to receive fees for legal
services rendered prior to assuming judicial office. If the newly-appointed judge
practiced in a law firm that continues after the judge’s assuming judicial office, the
administrative issues are not an issue; the firm fulfills that responsibility. In the
context of a law firm, there is no difficulty receiving and disbursing funds for services



previously rendered. The Committee does not believe that you should be in a
different position because you were a solo practitioner and have to personally bear
these administrative responsibilities. You therefore may delegate them to an
assistant. As to your trust account, the Rules Governing Discipline require attorneys
to maintain complete records concerning the receipt and disbursement of funds on
behalf of a client. Rule 17-204(A) NMRA. Even though you are now a judge, you
must maintain the records for all activity-of your prior clients. The Committee thus
believes that you must use your previously-established trust account to {inalize this
case.

2. Transfer of other personal Injury cases - With the exception of one case
that we will address below, you have transferred all of your outstanding contingent
fee, personal injury cases to a single attorney. The cases are at various stages of
preparation. You and the attorney will distribute attorney fees withoutadditional cost
to the clients.

You may receive compensation for contingency fee cases that were pending
when you assumed office, provided that (a) the percentage you receive is reasonably
related to the work that you performed on the case, and (b) the contingency
arrangement is proper under the Rules of Professional Conduct. See Cynthia Grey,
Ethical Issues for New Judges, American Judicature Society (1996). Itis bestif you
and the attorney agree to a fixed percentage when you transfer the case. Id. You
have asked whether the Committee must approve the distribution of fees. The
Committee need not take such action, and we assume that, after full disclosure, you
have received the clients’ consent to the transfer and have, or will, receive consent
concerning the fee arrangement.

3. Notification of insurance companies regarding new attorney - You have
not yet finalized letters to insurance companies informing them that the attorney who
will be handling your personal injury cases is now the attorney of record. You ask
whether you can send such letters on your old attorney letterhead or send them on
modified letterhead. If the new attorney is now attorney of record, the Committee
recommends that the new attorney send this communication to the insurance
companies.

4. Personal injury case for which vou have not received instructions from
client - The last of your personal injury cases involves a minor. You have spoken




with the minor’s father about transferring the case to another attorney, but the father
has not provided a response to you as he had promised. You inquire whether you can
send a follow-up letter to the father or give the file to the attorney who is taking your
other personal injury cases to send a follow-up letter to the father.

The Committee agrees that a follow-up communication to the father is
appropriate. Because the father has not consented to the transfer of the case to the
other attorney, you would be the one to make the contact. If you chose to do so by
letter, the Committee believes that you should modify your letterhead to remove any
reference to you as an attorney in order to avoid any appearance that you continue to
practice law. Further, the Committee notes that under the Rules of Professional
Conduct, an attorney terminating representation must “take steps to the extent
reasonably practicable to protect a client’s interests, such as giving reasonable notice
to the client, allowing time for employment of other counsel, surrendering papers and
property to which the client is entitled and refunding any advance payment of fee or
expense that has not been earned or incurred.” Rule 16-116(D) NMRA. If you do
not receive any response from father, you may wish to return to father all papers,
property, and fees or expenses that have not been earned or incurred.

5. Appointment of substitute puardian ad litem - You continue to be listed
as a guardian ad litem in pending cases despite your efforts to have parties file a
motion to substitute for you before you took office. You ask whether you can file
motions concerning the need for a replacement or whether you need to have another
attorney file such motions.

The Committee does not believe that you should take either such action. The
former involves your continued practice of law. The latter requires you to involve
another attorney. As a judge, you do not want to take any action that may give the
appearance of your lack of impartiality if the attorney you ask then appears before
you. See Rule 21-102 NMRA (“A judge shall act at all {imes in a manner that
promotes public confidence in the independence, integrity, and impartiality of the
judiciary[.]”). The Committee believes that you can most effectively provide notice
of the need for substitution by writing a letter to the courts in the cases in which you
are still listed as a guardian ad litem, with copies to counsel. Because it concerns
court business, you may do so using your court letterhead.

0. Court monitor case - You were appointed as a court monitor of a case for




a child who is now sixteen years old. The case is closed and no longer active. You
are concerned that if you file something in the case, it would trigger action that would
put the child at risk. '

The Committee does not fully understand the circumstances of this case. If'it
is closed and inactive as you describe, the Comimittee does not believe that you need
to take any action. On the other hand, if it is a pending proceeding that requires a
court monitor to protect the child, you must take action to ensure that the court
appoints a court monitor. If action is required, a letter similar to that described in
connection with a substitute guardian ad litem would be appropriate.

7. Custody cases - You have previously represented clients in custody cases
that are now inactive and closed. -You have sent letters to some, but not all, of these
clients to inform them of your new status. You inquire whether you may continue to
write to the remainder of the clients using your attorney letterhead, or, alternatively,
whether your assistant may write to these clients.

To the extent that you have the obligation to communicate with these clients,
the Committee believes that you, not your assistant, should do so. As we have
discussed, in taking such action, to avoid any appearance that you continue to practice
Jaw, you should remove any reference to your being an attorney from the letterhead.
Of course, you may discuss the nature of your previous relationship with the client
in the content of the letter,

8. Banking, check writing, and other logistics - You own your own office
and have advised that you will instruct the bank to change the name on your bank
account related to the office to remove the words “attorney at Jaw.” You ask,
however, whether you may continue to use your present checks.

The Committee advises that you should not. Rather, if the timing requires you
to use the present checks, you can strike the reference to your being an attorney. You
also ask whethér you may continue to use your client trust account entitled, °

Attorney at Law, IOLTA Account” for trust account purposes until you
have completed a final accounting., Because of the nature of the trust account, you

may use it unmodified through the final accounting.



Very truly yours,

.- James J. Wechsler
Chair
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