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Re: Judicial Advisory Opinion No. 12-12

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct
whether the Code permits you to serve on the board of directors of a private, non-
profit comprehensive mental health organization that provides mental health care in
the area that is served by your court. The organization has a professional staff that
provides outpatient counseling services that include services for alcohol and
substance abuse, emergencies, prevention and education, and youth training. You
have advised the Committee that your court does not interconnect with the
organization in any manner and does not make referrals to the organization.

Under Rule 21-307(A)(5) NMRA ofthe Code of Judicial Conduct, a judge may
serve as a director of a non-profit civic organization, “unless it is likely that the
organization ... (a) will be engaged in proceedings that would ordinarily come before
the judge; or (b) will frequently be engaged in adversary proceedings in the court of
which the judge is a member[.]” The Committee views this rule to include any non-
profit organization. Because you have advised the Committee that the organization
or its counselors or staff do not appear in proceedings before your court and are not
provided referrals by your court, the Committee does not believe that your



participation as a director would conflict with this rule.

Rule 21-301 NMRA addresses extra-judicial activities in a more general
manner. It permits a judge to engage in such activities, provided that the judge does
not, as related to your inquiry, participate in activities that “will lead to frequent
disqualification of the judge” or “would appear to a reasonable person to undermine
the judge’s independence, integrity, or impartiality.” Rule 21-301(B), (C). Again,
because of your described lack of involvement of the organization or its staff in your
court’s cases, as litigants, witnesses, or as resources, the Committee does not believe
that Rule 21-301 impedes your ability to serve as a director of the organization.

| Thus, under the facts that you have provided, the Committee does not believe

that the Code restricts your participation on the board of directors of the non-profit

organma’uon that you have described. We caution, however, that, if the organization,

its counselors, or its staff begin elther to appear as litigants or witnesses in your court

o to receive referrals from you court, you will need to analyze whether you can
continue to serve as a director.

Very truly yours,

James J. Wechsle
Chair
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