RECEIVED
0CT 29 2012

SUPREME COURT
LAW LIBRARY

Advisory Committee on the ,_;(::zodgpf Judicial Conduct

V. "

Homn. James J. Wechsler, Chair

Ry MasiociBaca

Hon. Kevin L. Fitzwater

Paul L. Biderman, Esq.

Prof. Robert L. Schwartz

Hon., Freddie J. Romero

October 22,2012

Re: Judicial Advisory Opinion No. 12-10

You have asked two questions of the Advisory Committee on the Code of
Judicial Conduct that the Committee addresses concerning whether the Code of
Judicial Conduct permits you to engage in extra-judicial activity while serving as a
probate judge: (1) whether you may be employed by the State of New Mexico; and
(2) whether you may volunteer with the reserve program in your county’s sheriff’s

office.

The Code of Judicial Conduct applies to all judges of the State of New Mexico.
Code of Judicial Conduct, Application, Section I(B). However, various provisions
of the Code do not apply to part-time judges or only apply to part-time judges “while
they are serving as judges.” /d. § I(A). A probate judge is a “continuing part-time
judge” within the Code because a probate judge “serves repeatedly on a part-time
basis by election.” Id. § II. A continuing part-time judge is not required to comply
with Rule 21-304 NMRA, restricting a judge’s appointment to governmental

positions.

Rule 21-304(A) provides in part that a “judge shall not accept appointment 10
a governmental committee, board, commission, or other governmental position,



unless it is required by law, or is one that concerns the law, the legal system, or the
- administration of justice.”

The Committee interprets: the language “other governmental position” to
include both the employment and volunteer service that you are considering. Cf.
NMSA 1978, & 10-9-3(D) (1961) (defining “position” under the Personnel Act as
“any state office, job, or position of employment”). Thus, because Rule 21-304 does
not apply to a continuing part-time judge, as a general matter, a probate judge may
either accept employment with the state or volunteer for county service. However,
other provisions of the Code do apply to continuing part-time judges and nevertheless
constrain such employment or service.

Of particular relevance to your questions 1s Rule 21-301(A) NMRA, which
prohibits a judge from engaging in extra-judicial activities that “will interfere with
the proper performance of the judge’s judicial duties.” Because the proper
performance of your judicial duties is paramount, you would not be able to accept a
governmental position that would impair your activity to maintain regular and
predictable hours to perform your duties as probate judge. See Advisory Opinion (7-
02 (advising that the previous code permitted a probate judge to accept the position
of municipal police chief provided that, infer alia, the judge maintained “regular and
predictable hours to ensure that the public is aware of the judge’s availability”).

In addition, Rule 21-301 (B) and (C) prohibits a judge from engaging in extra-
judicial activities that will lead to frequent disqualification of the judge or would
appear to a reasonable person to undermine the judge’s independence, integrity, or
impartiality. You have not described the type of governmental employment you may
consider or the activities involved as a reserve with the sheriff’s office. However, if
the activities involved in either type position raise either of these prohibitions, you
would not be able to accept the position.

Further, we note that, under Rule 21-301, in carrying out any activities in any
non-judicial governmental position, the Code does not permit you to

D.  engageinconduct that would appear to areasonable person
to be coercive; or

E. make use of court premises, staff, stationery, equipment, or



other resources, except for incidental use for activities that concern the
law, the legal system, or the administration of justice.

“i. Very truly yours,

ames J. Wechsler
Chair
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Professor Robert L. Schwartz
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Re: Judicial Advisory Opinion No. (7-02
Dear Judge,

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for advice on
whether you can accept a position as a municipal chief of police, while simultaneously serving as
a parl-time probate judge. The Committee believes that, so long as certain conditions are
satisfied, your service in both positions will not violate the Code of Judicial Conduct, Rule 21-
001 NMRA.

Qur opinion relies on the fact that your judicial service is that of a part-time probate
judge, with jurisdiction solely over uncontested probate proceedings, and in a county with
limited case activity. The Code contemplates that a probate judge may hold other employment.
Rule 21-901(C) NMRA. Since your jurisdiction as a probate judge does not encompass criminal
cases or civil cases generally involving the city you will serve, there is no inberent conflict with
your service in a law enforcement capacity. In this respect, we distinguish your situation from
that of a municipal judge having jurisdiction over criminal cases and taking a job in law
enforcement, as in Judicial Advisory Opinion No. 95-01. Of course, you must avoid any conflict
if particular circumstances give rise to one.

~ The Code of Judicial Conduct generally limits the ability of judges to accept appointment
to other governmental positions in Rule 21-500(C)(2) NMRA, but probate judges are exempted
from that Hmitation by Rule 21-901(C) (1) (b}. There are, however, other general provisions that
you must consider to ensure that your holding of both positions complies with the ethical
requirements of the Code.

First, we call to your attention the requirements of Rule 21-500(H):

Conflicting compensated activities. A judge shall not hold any other paid
position, judicial or otherwise, that conflicts with the hours and duties the judge is
required to perform for every judicial position. A judge shall devote the number of
hours that is required by any judicial position held. In no event shall other paid
employment or compensable activity hours be performed simultaneously.

(Emphasis added.)

Under this provision, should you accept the position of chief of police, you could only do



so on condition that you set aside sufficient time to maintain the necessary office hours for your
service as probate judge. In this regard, the Committee relies on your advice that the probate case
activity in your county is minimal, enabhng you'to arfange your shlfts and work as police chief
to allow you to perform your duties ag probate judge separate from any other responsibilities,
Nevertheless, the Committee strongly suggests. that a judge needs to mainfain regular and
predictable hours to ensure that the public is aware of the judge's availability. Additionally, as
stated in Rule 21-500(H), your services as probate judge cannot be performed simultaneocusly
with your work as chief of police. You would have to assess whether this requirement might
interfere with your ability to perform your responsibilities as chief of police, including your
ability to respond to emergency situations.

Another general provision of the Code that you should consider would determine whether
your interest as head of the city police force might put you in conflict with your adjudication of
debts owed by an estate. You might find that the city that you work for has claims against some
of the estates that you are called upon to adjudicate. If the financial viability of your department
would be materially affected by such claims, you would be placed in a conflict situation
requiring you t¢ recuse from the case under Rule 21-400(A)3), (5) NMRA. Were such claims
rare or uncontesied, or their impact on your administrative role as police chief de minimis, you
would not be required to recuse yourseif. But if such claims were to arise with sufficient
frequency in your court to reguire repeated recusal, that circumstance would indicate that you
should choose between your judicial and law enforcement duties.

We note in this regard the constraint of Rule 21-500(D):

0] A judge shall not engage in financial and business dealings that:

() involve the judge in frequent transactions or continuing
business relationships with those Jawyers or other persons
likely to come before the court on which the judge serves.

While this provision does not strictly contemplate public service, we believe that the message is
clear: a judge may not put himself or herself in a situation in which the judge's financial interest
so frequently comes into conflict with judicial duties that the judge cannot fulfill the obligations
of the judicial position.

Apart from these general constraints and subject Lo your assessment as to your ability to
perform your responsibilities as chief of police without interference due to your probate judge
Iespon51b1§1txcs we do not sec that your acceptance of the position of chief of police for your city
while serving as part-time probate judge for your county would violate the Code of Judicial

Conduct,



Very traly yours,

] }aﬁms -I.__'y\];:c_h.si'gr‘,l
©Chair '

JIW:.ow

CC:

Hon. Marie Baca

Hon. Kevin Fitzwater

Paul L. Biderman, IPL Director
Professor Robert L. Schwartz



