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Re: Judicial Advisory Opinion No. 12-08

You are a candidate for your position as district judge and, with your campaign
committee, are planning fund-raising events. You have asked the Advisory
Committee on the Code of Judicial Conduct whether your campaign is permitted
under the Code of Judicial Conduct to advertise an event by stating amounts for
suggested contributions and adding that “contributions gratefully accepted but not
required.” Your campaign committee intends to invite attorneys to these events, and
you Intend to attend.

As a judicial candidate in a partisan election, you may engage in campaign
activities as set forth in Rule 21-402 NMRA. The rule permits you to engage in
campaign fund-raising activity provided that it does not raise an appearance of
impropriety. Rule 21-402(B). The rule specifically addresses contributions by
attorneys and permits a judge’s campaign committee to solicit campaign from
attorneys. Rule 21-402(E). It prohibits the campaign committee from disclosing the
identity of contributing attorneys to the judge. /d



Your question highlights the difficulty of judges conducting election
campaigns in which they must engage in fund-raising activities. As a practical
matter, attorneys have the most knowledge of the quality of judicial candidates and
tend to be the most likely group of campaign contributors. However, campaign
contributions to judges by attorneys have the potential of raising the appearance that
the candidate judge may not be impartial when hearing a case involving a
contributing attorney. - -

The Code of Judicial Conduct addresses this issue by insulating the judge from
the knowledge of the identity of attorney contributors. Rule 21-402(E). In the
circumstances you describe, although a judge may attend a fund-raising event at
which attorneys are present, the judge does not know if an attending attorney has
made a contribution if a contribution is not required.

Thus, the Committee believes that the type of invitation to a fund-raising event
that suggests a contribution or levels of contribution but specifies that a contribution
is not required to attend is permissible under the rule. The Committee also directs
your attention to Comment 3 to Rule 21-402 (stating that “campaign committees
should exercise particular vigilance when accepting contributions from lawyers
whose {irm has a pending case) and Judicial Advisory Opinion No. 12-03, dated
February 20, 2012 (redacted version attached) in which the Committee addressed
similar questions concerning endorsements of a candidate judge by attorneys.

Very truly yours,

James J. Wechsler
Chair
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Hon. Freddie . Romero
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Professor Robert L. Schwartz
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Re: Judicial Advisory Opinion No. 12-03

You have requested from the Advisory Commitiee on the C vde of Judicia
Conduct guidance in the interpretation and application of Comihent 17 of the
Committee Commentary to Rule 21-402 NMRA 2012 ofthe revised (fode of Judicial
Conduct that became effective January 1, 2012. That comment readg:

—_—

Candidates for judicial offices may, through a campaign copunittee,
solicit endorsements of support, including endorsements from atorneys.
The judicial candidate may not solicit endorsements and should not be
informed about the identity of individual attorney supporters.

Your inquiry specifically raises two questions. The first }ocuses on the
meaning of the word “should” in the second sentence, and the second focuses on tﬂe
remainder of the second sentence concerning ajudlmal candidate’s infprmation about
the 1dem1ty of attorney supporters.

With respect to your first question, you point out that in the Scgpe of the Code
there are two provisions that have bearing on the intended meaning of the word




“should” and you believe that they are inconsistent. Paragraph 2 of‘tLe Scope states

When a rule contains a permissive term, such as “may” or “should,” the
conduct being addressed is committed (o the personal and professional
discretion of the judge or candidate in question, and no dis¢iplinary
action should be taken for action or-inaction within the bounds of such
discretion. '

Paragraph 4 of the Scope provides that

the comments [to the:Code] identify aspirational goals for judges. To
implement fully the principles of this Code as articulated in thd canons,
judges should strive to exceed the standards of conduct establjshed by
the rules, holding themselves to the highest ethical standards and
seeking to achieve those aspirational goals, thereby enhan ing the
dignity of the judicial office.

The Committee does not believe that the two paragraphs are inconsistent.
Paragraph 2 discusses the structure of the Code, which consists of the canons and the
rules. It explajns that the “canons” are the “overarching principles o Judicial ethics
that atl judges must observe” It then explains that a “rule” providés the basis for
discipline if violated, but the “canons” guide the interpretation of the “rules.”
Paragraph 2 then discusses the language in question by explaining that permissive
language in the rules, such as “should” commits conduct to the “personal and
professional discretion” of the Judge or judicial candidate. Par graph 4 (and
paragraph 3) of the Scope, on the other hand, discusses the “comments” to the rules.
By explaining that “the comments identify aspirational goals,” payagraph 4 sets
standards to which judges “should strive,” particularly in the expreise of their
discretion. However, comments are not rules and are not of themselvies binding and
enforceable. See Scope, paragraph 3 (“Comments neither add to not subtract from
the binding obligations set forth in the rules.”

The application of thesé paragraphs may be explained with reference to your
second question concerning a judge’s or Judicial candidate’s knowledge of the
identity of individual attorney supporters. In this regard, you statp that you are
concerned because '
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names of attorney supporters that will or do appear in an advertisement on behalf of

the judge.

Your inquiry tangentially raises the addifional question

concerning the

knowledge of a judge or judicial candidate of the identity of attornelys who support
the campaign comumittee in ways other than endorsements. As [you point out,
“attorneys are inherently involved in judicial races in one form or anpther.” Indeed,
attorneys are generally the persons who are most interested in judi¢ial campaigns.
The Committee believes that the Code takes this practicality into accqunt. And, ifthe
judge believes that he or she has developed a personal bias concerning an attorney as
aresult of knowledge received that the attorney has supported the judge in the judge’s

campaign that might reasonably affect the judge’s impartiality,
disqualify himself or herself 1n a proceeding involving the atto
21 1(AY 1) NMRA 2012.

Very truly yours,

Jamies J. Wechsler
Chair
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